Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Melu un bezatbildības kalngals. Kaimiņa rīcības dēļ apgrūtināta krīzes vadība ārkārtējā situācijā

Saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 konstatēta arī Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam. Viņam pozitīvi analīžu rezultāti paziņoti 21. martā, bet vēl 16. martā viņš apmeklējis Saeimas ārkārtas sēdi, kā arī ticies ar ministriem. Tādējādi laikā, kad valstī Covid-19 dēļ ir izsludināta ārkārtējā situācija, gan parlamenta deputātiem, gan valdības pārstāvjiem ir jāievēro 14 dienu pašizolācija. Tas licis Valsts prezidentam Egilam Levitam pirmdien sasaukt valsts galveno varas atzaru – lēmējvaras, izpildvaras un tiesu varas – vadītāju sanāksmi, lai lemtu par turpmāko rīcību šādā situācijā.

Pats Kaimiņš publiski apgalvoja, ka pēdējā laikā nav bijis ārvalstīs. Par publiski izskanējušo informāciju, ka deputāts marta sākumā bijis slēpot Šveicē kopā ar Šveices advokātu Rūdolfu Meroni un ar viņa interesēm saistītu Latvijas uzņēmumu amatpersonu Aivaru Gobiņu, Dienai pārliecināties vai iegūt noliegumu neizdevās, jo Kaimiņa tālrunis svētdien bija izslēgts. Jānorāda gan, ka tas bijis laikā, kad valstī vēl nebija izsludināta ārkārtējā situācija un Kaimiņam tobrīd nebija obligāti jāveic Covid-19 pārbaude arī tad, ja būtu parādījušies iespējamie saslimšanas simptomi. Tomēr deputāts publiski apgalvoja arī to, ka nav kontaktējies ar personu, kurai apstiprināta Covid-19 slimība. Tādā gadījumā 14 dienu pašizolācija ir obligāta. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) gan noskaidrots ne tikai par Kaimiņa atrašanos ārvalstīs, bet arī par viņa kontaktēšanos ar inficētu personu.


Politiķi pašizolācijā

Kaimiņš par savu inficēšanos paziņoja sestdien ar sociālo tīklu palīdzību. Viņa ieraksts vēstīja, ka sliktas pašsajūtas dēļ kopš 17. marta atradies pašizolācijā, 20. martā nodevis Covid-19 analīzes, bet 21. martā viņam paziņots, ka viņš ir inficējies. Kaimiņš atvainojās visiem, ar kuriem ticies 15. un 16. martā, kā arī aicināja visus pārbaudīties. Jānorāda, ka Kaimiņš 16. martā apmeklēja gan Saeimas ārkārtas sēdi, gan koalīcijas sadarbības sanāksmi, tiekoties ar ministriem, tāpēc pašizolācija jāievēro arī viņiem, kā arī valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV).

Pirmdien radušos situāciju ar atbildīgajām personām pārspriež Valsts prezidents, tomēr viņš jau sestdien Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma norādīja, ka Saeimas deputātu pašizolācija nav konstitucionāla problēma, parlaments ir rīcībspējīgs un var turpināt darbu attālināti. Levits to secinājis, analizējot radušos situāciju un konsultējoties ar tiesību ekspertiem. Viņš sacīja, ka pašreizējā situācijā jāinterpretē Satversmes 15. un 21. pants – "ārkārtīgu apstākļu dēļ tā [Saeima] var sanākt citā vietā" ārpus Rīgas un pati nosaka savu darba organizāciju. 

Kaimiņš Panorāmai apgalvoja, ka ārvalstīs nav bijis un neesot arī ticies ar iedzīvotājiem, kuri atgriezušies no Covid-19 skartajām valstīm. Viņš gan raidījumam atzina, ka marta sākumā esot izslimojis, kā pašam licies, angīnu, kuras simptomi pēc laika pazuduši, bet vēlāk atkal atgriezušies. Politiķis tomēr nenoliedza, ka 20. martā – dienā, kad nodevis analīzes, – ir atradies ārpus telpām. Viņš pēc analīžu nodošanas esot atstājis savu automašīnu pie Saeimas un devies uz vietu, kur esot pašizolējies. Taču sociālajos tīklos vairākas personas apgalvojušas, ka redzējušas Kaimiņu iepērkamies veikalā gan 19., gan 20. martā. 

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs žurnālistiem sacīja, ka deputāts marta sākumā ārvalstīs tomēr bijis. Valstī tobrīd vēl nebija izsludināta ārkārtējā situācija, un Kaimiņš bija atgriezies no valsts, kas tobrīd nebija iekļauta to valstu sarakstā, uz kurām Covid-19 izplatības dēļ nav ieteicams doties. Tādējādi Kaimiņam netika pārbaudīta iespējamā inficēšanās ar Covid-19, lai arī viņš sliktās pašsajūtas dēļ bija ārstējies slimnīcā. Perevoščikovs pieļauj, ka Kaimiņa sliktās pašsajūtas iemesls marta sākumā varēja būt jau Covid-19 dēļ, tomēr šobrīd to vairs nav iespējams noskaidrot. Tāpat deputāts, pretēji tam, ko bija apgalvojis Panorāmai, bija kontaktējies ar personām, kurām apstiprināta Covid-19 slimība. SPKC aicina atsaukties iedzīvotājus, kuriem pēdējo nedēļu laikā bijusi kontaktēšanās ar Kaimiņu.

Tāpat SPKC lūdz atsaukties vilciena pasažierus, kuri 17. martā plkst. 9.30 devās no Rīgas uz Zilupi un sēdēja vilciena pirmajā vagonā. Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, SPKC epidemiologi ieguva informāciju, ka divas personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija, 17. martā ceļojušas ar minēto vilcienu. Visiem pasažieriem, kas pārvietojušies šajā maršrutā un atradušies pirmajā vagonā, tiek noteikta 14 dienu pašizolācija mājās.


Ārstēt simptomus

Iepriekšminētie piemēri parāda divu nedēļu pašizolācijas svarīgo nozīmi, ja persona ir atgriezusies no ārvalstīm vai kļuvusi par kontaktpersonu kādam no Covid-19 inficētajiem. Pat ja simptomi neparādās pirmajās dienās pēc inficēšanās, Covid-19 inkubācijas periods tiek lēsts līdz pat 14 dienām. 

Ja ir apstiprinātas pozitīvas Covid-19 analīzes, ārstēšana ir atkarīga no slimības simptomiem, izpausmes un smaguma pakāpes. Tas nozīmē, ka ārstēšana ir vērsta uz slimības radīto veselības problēmu novēršanu, simptomu mazināšanu un organisma funkciju uzturēšanu smagas slimības norises gadījumā. Antibiotikas neiedarbojas pret jauno koronavīrusu, bet tās izmanto vīrusa infekcijas rezultātā pievienojušos bakteriālo infekciju ārstēšanai. 

"Ārstēšanās simptomātiski nozīmē – ja pacientam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, to vajag pazemināt ar zālēm, kuras to pazemina. Ja pacientam ir klepus, arī to var atvieglot ar speciāliem līdzekļiem. Parasti šāda ārstēšana nav nepieciešama stacionāra apstākļos. Šādus līdzekļus var lietot mājās ģimenes ārsta uzraudzībā," stāsta Perevoščikovs. 

Viņš arī skaidro, ka ārstēšana slimnīcā būtu nepieciešama smagā stāvoklī esošiem pacientiem, kuriem vajadzīga uzturošā terapija, lai novērstu intoksikāciju vai arī nodrošinātu elpināšanu. Pagājušās nedēļas piektdienā, kad valstī bija apstiprināti 111 inficēšanās gadījumi, pēc Perevoščikova teiktā, tik smagā stāvoklī Latvijā nebija neviens Covid-19 pacients. 
SPKC arī atgādina, ka jebkuru zāļu lietošana jāsaskaņo ar ģimenes ārstu, lai mazinātu iespējamo blakusparādību un komplikāciju risku. Ārstēšanas ilgums ir atkarīgs no slimības smaguma un norises.

Jāatgādina, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) bija izteikusi brīdinājumu, ka cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par inficēšanos ar Covid-19, nevajadzētu lietot ibuprofēnu saturošus medikamentus. Tomēr neilgi pēc tam PVO šo brīdinājumu atsauca. Organizācijai nav zināms par publicētiem zinātniskiem datiem par šo tēmu. Tāpat PVO nav saņēmusi ziņojumus par šī līdzekļa izmantošanas negatīvajām sekām no mediķiem, kuri ārstē Covid-19 pacientus. Balstoties uz pašreiz pieejamo informāciju, PVO neiestājas pret ibuprofēna lietošanu pozitīvu Covid-19 analīžu gadījumā.

Pacients tiek uzskatīts par veselu pēc klīnisko simptomu izzušanas un ja atkārtoti koronavīrusa testēšanas rezultāti ir negatīvi. Šādam izmeklējumam piesaka ģimenes ārsts – ar viņu inficētajai personai ir telefoniski jāsazinās katru dienu un jāinformē par savu pašsajūtu.

SPKC pagājušajā nedēļā aktīvi sāka pārbaudīt, vai kādai no iepriekš saslimušajām personām vēl ir Covid-19. Līdz piektdienas pēcpusdienai simptomi bija izzuduši un vīrusa analīzes bija negatīvas vienai personai. Savukārt divām personām bija izzuduši simptomi, tomēr analīzes joprojām uzrādīja koronavīrusa klātbūtni organismā. Arī tādā gadījumā personai jāturpina atrasties karantīnā.

Skaidrojot, vai ar vīrusu iespējams inficēties atkārtoti arī pēc izveseļošanās, Perevoščikovs Dienai norāda, ka tāda iespēja nav izslēgta. Tomēr viņš uzsver, ka šī iespējamība nav vēl līdz galam izpētīta un to šobrīd nevarot uzskatīt par galveno problēmu vīrusa izplatībā. 

Inficētajām personām ir svarīgi novērst kontaktus ar cilvēkiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem, un ārstēt hroniskās slimības, ievērojot ārsta nozīmēto terapiju un režīmu.

Latvijā līdz svētdienai bija veikti 5127 izmeklējumi, saslimšana ar Covid-19 apstiprināta 139 gadījumos. 

Top komentāri

D.Dauka
D
kas te ko brīnīties Kaimiņš ja tā var teikt vnk profesionāls muldoņa,melis...
Meli - drošākais ceļš uz Saeimu
M
Populisms, meli un bezatbildīgi murgi ir ātrākais un drošākais ceļš uz Saeimu. Šitais melis unplātīzesris "ievilka" tur vēl 15 līdzīgos. Tāpat arī Bordāns.
Eva
E
Vai muļķīšiem nav jānoņem Saeimas deputāta mandāts , ko vēl sagaidīsim no Kaimiņa ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas