Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mēneša laikā veikta otrā unikālā operācija pacientam ar vēža diagnozi

Latvijas Onkoloģijas centrā aizvadītajā nedēļā veikta otrā Latvijā unikālā operācija mēneša laikā pacientam ar vēža diagnozi, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Kādam 52 gadus vecam vīrietim diagnosticēts ļaundabīgs audzējs resnajā zarnā ar 10 metastāzēm abās aknu daivās.

Pēc resnās zarnas rezekcijas un ķīmijterapijas aknu metastāžu ķirurģiska ārstēšana veikta divos etapos. Pirmā aknu operācija veikta jau šā gada augustā, kad galvenais uzdevums bija izņemt četras metastāzes no kreisās daivas un pārdalīt labās daivas asinsvadu, lai novirzītu asins plūsmu uz kreiso daivu, tādā veidā palielinātu tās apjomu un izvairītos no aknu mazspējas.

Starp abiem operāciju etapiem pacients turpinājis saņemt ķīmijterapiju, pēc kuras kreisajā daivā metastāzes vairs netika konstatētas un tā bija palielinājusies izmēros.

Teicamie rezultāti pirmajā posmā ļāvuši pieņemt lēmumu par otrās operācijas veikšanu, kuras laikā bija pilnībā jāizņem daudz smagāk skartā labā aknu daiva. Operāciju tehniski sarežģītāku padarījuši gan saaugumi, gan fakts, ka metastāzes bija cieši saistītas ar lielajiem asinsvadiem.

Kopumā otrā operācija ilgusi astoņas stundas. Pašlaik pacienta stāvoklis tiek raksturots kā stabils.

Potetinova norādīja, ka Latvijā gada laikā resnās un taisnās zarnas vēža diagnoze tiek uzstādīta ap 1200 pacientiem, apmēram pusē no šiem gadījumiem attīstās metastāzes aknās.

Ja šos pacientus neoperē, tad piecus gadus nodzīvo tikai 2%, bet ārvalstu kolēģu pieredze rāda, ka pēc šādām plašām un sarežģītām operācijām piecu gadu dzīvildzi sasniedz 50 līdz 60% pacientu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas