Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mūsdienu izcilāko personību vidū Skulme, Pauls, Stradiņš un Vīķe-Freiberga

Aptaujā, kurā piedalījās pieci tūkstoši balstotāju, noskaidrotas desmit Latvijas izcilākās personības - komponists Raimonds Pauls, māksliniece Džemma Skulme, dzejniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš, bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, teātra režisors Alvis Hermanis, kinorežisors Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, bijušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe, kā arī kultūras mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Iedzīvotāju aptaujā, ko rīkoja Latvijas Institūts un televīzijas kanāls History, šīs personības ar krietnu pārsvaru izvirzījās pār citām. Latvijas Institūta vadītāja Karina Pētersone Dienai neslēpa aizkustinājumu: "Mums ir tāds interesants darbs - sijāt zelta smiltis. Tās smiltis, kur aug zelta graudi, ir pa visu Latviju. Un mēs esam īpaša zeme, kur uz maza daudzuma smilšu var izaugt tik brīnišķīgi un spoži zelta graudi. Mēs mēģinām to spožumu pacelt pāri Latvijas robežām, lai tie mirdz pasaulē".

Godīgums, tīra sirdsapziņa un vēlme mācīties ir trīs svarīgākās īpašības, kas nepieciešamas, lai kļūtu par izcilu personību, uzskata Raimonds Pauls. Viņš norāda, ka Latvijai ir daudz šādu cilvēku un arī jaunā paaudze vieš cerīgu skatu. "Te ir daudz tādu, kurus es vēl negribētu saukt par personībām, bet tie ir talanti. Viņi pamatā skatās ārpus Latvijas, un es arī viņus saprotu, jo jaunajiem ir svarīgi tikt pasaules apritē", teic komponists.

Aptaujā piedalījās pieci tūkstoši balsotāju, un viņiem bija jāizvēlas savi favorīti no simts personību liela saraksta. Galvenie kritēriji bija šo cilvēku reputācija, devums tautsaimniecības izaugsmē, nozares attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā. Rezultāti bija atkarīgi ne tikai no aptaujas rezultātiem, bet arī žūrijas viedokļa.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Atsijāti Latvijas zelta graudi trešdienas, 23.jūlija, laikraksta Diena 8.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas