Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Nav iemesla šaubīties par Latvijā tirdzniecībā esošo arbūzu kvalitāti

Lai gan šajā sezonā ir ziņots par iespējamiem saindēšanās gadījumiem pēc arbūza ēšanas Krievijā un Ukrainā, Pārtikas un veterinārais dienests uzskata, ka nav iemesla bažām par Latvijā iegādājamo augļu kvalitāti.

Nav iemesla domāt, ka šīs arbūzu partijas, kas varēja izsaukt saindēšanos Ukrainā vai Krievijā, ir nonākušas pie mums, Dienai pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Dienests šogad nav saņēmis nevienu sūdzību par arbūzu neatbilstību nekaitīguma prasībām, nav arī ziņots, ka kāds Latvijā būtu saindējies, ēdot šos augļus.

Kā pārliecinājās Diena, sociālajos tīklos un portālu komentāros gan ir norādīts uz šādiem gadījumiem mūsu valstī. Ārvalstu medijos minēts, ka saindēšanos varētu būt izraisījušas arbūziem pievienotās ķimikālijas vai krāsvielas nolūkā nogatavināt augļus. 2010. gadā saskaņā ar Eiropas Komisijas lēmumu Latvijā pētīja arbūzu kvalitāti, taču nekādas problēmas saistībā ar arbūzu ķīmisko, mikrobioloģisko piesārņojumu netika konstatētas, pastāstīja T. Marčenkova.

Tāpat šogad PVD darbinieki pārbaudēs nav konstatējuši, ka tirgū būtu parādījušās lielas partijas arbūzu bez pavaddokumentiem ar nezināmas izcelsmes augļiem vai arī būtu problēmas ar to kvalitāti. T. Marčenkova iesaka iedzīvotājiem iegādāties augļus un dārzeņus legālajās tirdzniecības vietās, novērtējot to izskatu - par to vieglāk pārliecināties, ja auglis ir sagriezts. Viņa arī aicina iedzīvotājus sazināties ar PVD gadījumos, ja ir aizdomas par saindēšanos. PVD pārstāve atzīst, ka arbūzi var saturēt nitrātus. ES nav noteikta to norma šiem augļiem, taču uzglabāšanas laikā tie sadalās, turklāt ir maz iespējams uzņemt pārāk lielu devu ar arbūziem, uzskata T. Marčenkova, kā ticamāko saindēšanās iemeslu ārzemēs minot pesticīdus. Dietoloģe Lolita Neimane iesaka nepārspīlēt ar ievestajiem augļiem un ēst tos sezonas laikā.

Izvēloties arbūzu veikalā, jāskatās, lai tā kātiņš ir mazliet sažuvis, bet, jo dzeltenāks ir plankums, kas veidojies, auglim guļot uz zemes, jo tas ir gatavāks, dod padomu arbūzu audzētājs Rolands Dambis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas