Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nav vienotas izpratnes par Saeimā pieņemto lēmumu attiecībā uz onkoloģijas nozari

Nozares pārstāvjiem un Saeimas deputātiem nav vienotas izpratnes par šodien Saeimā pieņemto lēmumu piešķirt papildu atbalstu onkoloģijas nozarei, noskaidroja aģentūra LETA.

Kā ziņots, atbalstot 10 237 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Lai vēzis būtu ārstējama slimība", Saeima šodien lēma, ka Veselības ministrijai (VM) būs jāizstrādā onkoloģijas slimības diagnostikas un ārstēšanas programma, kā arī 2017.gada valsts budžetā jāparedz līdzekļi programmas īstenošanai. Iniciatīvā gan tika prasīti papildu desmit miljoni eiro onkoloģijai, tomēr Saeimas lēmumā konkrēta summa netika nosaukta.

Kā skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders, izpildot šodienas parlamenta lēmumu, ar kuru tika atbalstīta pacientu iniciatīva par papildu līdzekļu nodrošināšanu onkoloģijai, VM tērēs iepriekš paredzētos papildu 12,2 miljonus eiro.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Onkoloģisko pacientu deputātu atbalsta grupas vadītājs Romualds Ražuks (Vienotība), atbalstot pacientu iniciatīvu par papildu desmit miljonu eiro nodrošināšanu onkoloģijai, Saeima uzdeva valdībai nodrošināt šos papildu desmit miljonus eiro.

Tikmēr Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāve un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības Vita vadītāja Irīna Januma aģentūrai LETA norādīja, ka biedrība ir pateicīga "visiem 88 deputātiem, kuri vienbalsīgi teica jāvārdu mūsu iniciatīvai par vēl papildu 10 miljonu eiro piešķiršanu. Kopīgi ar VM atvēlētajiem 12,2 miljoniem eiro tas pavisam veido 22,2 miljonus eiro onkoloģijas jomai nākamajā gadā".

Šneiders skaidroja, ka ministrija šobrīd strādā pie rīcības plāna onkoloģijā nākamajiem trim gadiem. Un nākamgad jau paredzētos 12,2 miljonus eiro ir plānots ieguldīt diagnostikā, medikamentos un citur. Līdz ar to ministrija jau šobrīd plāno finansējuma paaugstināšanu onkoloģijai saskaņā ar Saeimas lēmumu. Viņš gan neizslēdza, ka finansējums onkoloģijai varētu pieaugt, ja šādu pieaugumu paredzētu valdība vai Saeima.

Arī Ražuks norādīja, ka papildu desmit miljonus eiro VM var piešķirt no jau paredzētajiem papildu 34 miljoniem eiro veselības aprūpei, kas iegūti, palielinot budžeta deficītu, vai arī valdība var piešķirt vēl papildu desmit miljonus eiro.

Kā liecina informācija portāla Manabalss.lv mājaslapā, iniciatīva "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" izveidota 2015.gada 26.oktobrī. Savukārt par to, ka no 34 miljoniem eiro, kurus veselības aprūpes budžetam nākamgad ieplānojusi VM, 12,2 miljoni tiks novirzīti onkoloģijai, ministrija paziņoja tikai augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas