Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nebūšot nekādu kluso vienošanos

Uz vaicāto, kāpēc partiju starpā notiek cīņa par Satiksmes ministriju, premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) Dienai sacīja: "Es arī to gribētu zināt." Viņš apņēmies noskaidrot šīs pastiprinātās intereses iemeslus. Ja Saeima uzticēs vadīt valdību, viņš aicinās Valsts kancelejai pārraudzīt Satiksmes ministrijā īstenotos lielos projektus, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc neizprotamā līdzšinējā valdības veidošanas procesa Kučinskis ir noskaņots padarīt to atklātāku un nepieļaut nekādas separātas sarunas ar atsevišķiem partiju līderiem. "Nebūs nekādu kluso vienošanos," uzsvēra premjera kandidāts.

Opozīcijā esošās Saskaņas frakcijas priekšsēdis Jānis Urbanovičs nesen cīņu ap satiksmes nozari skaidroja vienkārši - tā esot vienīgā ministrija, kurā vēl esot palikusi nauda, ko dalīt. Koalīcijas politiķu izteikumi ir pretrunīgi. Vieni uzskata, ka ZZS šīs nozares pārņemšana ir svarīga, jo tās sabiedrotie ir arī Liepājas un Ventspils mēri, kuriem varētu būt savas intereses. Savukārt, no otras puses, izskan aizdomas par "Vienotības rūpalu", kuru tā negrib zaudēt.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai teica, ka neredz pamatu Vienotībai atstāt Satiksmes ministriju, jo "viņi paši noņēma savu ministru un vietā nevienu nevarēja ielikt". Premjers ir atbildīgs par ministrijās notiekošo, un tāpēc šī sarežģītā nozare ir jāuztic partijas biedram - ZZS ministra kandidāts ir Uldis Augulis. Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis aicināja ielūkoties kalendārā, kas nozīmē, ka pirms valdību maiņas likt jaunu ministru nebija racionāli. Viņš atzīst, ka šī ir viena no resursu ministrijām, kuras vadība partijām varētu būt saistoša arī kontekstā ar 2017. gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. "Taču resursu sadalei ir jābūt loģiskai un reģionāli līdzsvarotai," uzskata Šadurskis. Viņa partijas biedrs, bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss saredz daudz grūtību, kas sagaida satiksmes ministru, tāpēc varot tikai priecāties, ka partijas vēlas uzņemties atbildību par tik smagu nozari.

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pēc partijas darba grupas sēdes, kurā bija ļoti plaša pārstāvniecība ar premjeres Laimdotas Straujumas līdzdalību, lika saprast, ka sarunās Tieslietu ministrijas vadība būs Vienotības sarkanā līnija. Partija vēlas to pārņemt no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), tiesiskuma nodrošināšana ir viena no tās prioritātēm. Ministra amatam Vienotība varētu piedāvāt Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri. "

ZZS piedāvājuma paketē Tieslietu ministrija paliek Nacionālajai apvienībai, bet Vienotībai plānots uzticēt Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju. "Tās nav nekādas drupačas, tas ir labs piedāvājums," sacīja Brigmanis, kurš arī turpmāk vēlas redzēt Šadurski Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēža amatā.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Nebūšot nekādu kluso vienošanos lasiet piektdienas, 15.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas