Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ņemcovs pirms nāves grasījies atklāt slepenus līgumus

Daugavpils vicemērs Grigorijs Ņemcovs, kurš pirms mēneša tika noslepkavots, vēlējies laist atklātībā slepeni slēgtus līgumus ar viņa veidotās partijas Latgales tauta (LT) deputātu kandidātiem, kuros politiskā uzticība partijas mērķiem un ideāliem tika novērtēta 300 000 latu apmērā. Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka uzskata, ka šādu līgumu parakstīšana vismaz no ētikas viedokļa ir absolūti nepieņemama un ir pretēja demokrātijas pamatprincipiem, vēsta laikraksts Diena.

Līgumi parakstīti pirms pašvaldību vēlēšanām, bet pēc līdera traģiskās nāves jaunievēlētā partijas valde ir nolēmusi to kopijas laist atklātībā, uzskatot, ka no LT saraksta ievēlētie Daugavpils domes deputāti Pēteris Dzalbe un Anžela Aļohno ir pārkāpuši parakstīto vienošanos, jo aizgājuši no koalīcijas. Pēc P.Dzalbes stāstītā, līgumus parakstīt rosinājis pats G.Ņemcovs, jo nevienam nav ticējis uz vārda ne biznesā, ne arī politikā. Tie parakstīti tikai vienā eksemplārā un noglabāti seifā.

Laikraksts atgādina, ka sākotnēji pēc pašvaldību vēlēšanām LT iekļāvās toreizējā mēra Riharda Eigima (LSDSP) koalīcijā, un abi ievēlētie LT deputāti, G. Ņemcovs un A. Aļohno, pat kļuva par R. Eigima vietniekiem, taču jau pēc dažiem mēnešiem G. Ņemcovs nolēma pievienoties opozīcijai. Tikai pateicoties viņa izšķirošajai balsij, pērnā gada septembrī bija iespējams apvērsums Daugavpils domē, kura rezultātā mēra amatu ieguva Jānis Lāčplēsis (LPP/LC).Otra LT deputāte A. Aļohno palika R. Eigima pusē, tāpēc tika no partijas izslēgta, iesniegumu par izstāšanos no partijas uzrakstījis arī P. Dzalbe.

LT valdes priekšsēdētāja Olga Širokaja uzskata, ka G.Ņemcovam visvairāk sāpējusi A.Aļohno rīcība. "Aļohno vairākas reizes jau mēģināja startēt vēlēšanās no dažādām partijām, bet nekad nekļuva par deputāti, tikai tagad, pateicoties Ņemcovam un viņa idejām, iekļuva domē. Protams, tas viņam šķita netaisnīgi, jo partija šiem mērķiem iztērēja noteiktus līdzekļus un ielika ļoti lielu darbu. Tā bija Ņemcova ideja, ka šie dokumenti ir jālaiž atklātībā, tas ir viņa mantojums."

Laikraksts piebilst, ka līgumi par tik lielām summām kā Daugavpilī Latvijas politikā ir pirmais gadījums, taču saistības deputātiem uzliktas arī agrāk. 7.Saeimā Tautas partijas deputāta kandidāti parakstīja notariāli apstiprinātu saistību rakstu, ka apņemas maksāt 25 000 latu, ja atstās TP frakciju. Līdzīga veida saistībrakstus pirms 6.Saeimas vēlēšanām parakstīja DP Saimnieks un Zemnieku savienības deputātu kandidāti, taču tie deputātus neatturēja pamest savas frakcijas.

Visu Annas Rancānes rakstu "Uzticība partijai - Ls 300 000" lasiet piektdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas