Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

NEPLP izvirza "TV3" un LNT apvienošanās nosacījumus

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) neiebilstu TV3 un telekompānijas LNT apvienošanās darījumam, ja šie televīzijas kanāli paliktu bezmaksas virszemes apraidē, saglabātu patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas un garantētu oriģinālsatura pieejamību.

Šie ir svarīgākie nosacījumi, ko minējusi NEPLP atbildē Konkurences padomei (KP) par iecerēto darījumu, liecina padomes pārstāves Sanita Blomnieces sniegtā informācija.

Kā uzskata padome, esošajiem kanāliem LNT un TV3 kā bezmaksas apraidē esošiem kanāliem katram atsevišķi ir saglabājamas neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, neizslēdzot iespēju, ka abos vai vienā no kanāliem ziņas nodrošina neatkarīgais producents. Pēc NEPLP redzējuma, kanāliem arī jāpiekrīt mainīt programmu koncepcijas, garantējot oriģinālā satura pieejamību ar minimālo kvotu vidēji piecas stundas dienā, nesamazinot esošajās koncepcijās noteikto ziņu un informācijas apjomu.

NEPLP arī vēlas, lai MTG Broadcasting (MTG) regulāri - vismaz reizi ceturksnī - iesniedz neatkarīgu mediju, piemēram, SIA TNS Latvia, tirgus pētījumu datus par savās programmās ietverto Latvijā veidotā satura apjomu.

Par obligātu nosacījumu NEPLP uzskata arī MTG grupas piedāvātā ombuda izveidošanu, ko finansē pats MTG un kas seko līdzi viedokļu daudzveidības nodrošināšanai.

Visiem MTG grupas kanāliem katram atsevišķi jābūt brīvi pieejamiem vairumtirdzniecībā, norāda NEPLP. Saskaņā ar padomes nosacījumu MTG grupa vai tās pilnvaroti pārstāvji, veidojot programmu pakas, nedrīkst noteikt izdevīgākus nosacījumus, nekā pērkot katru kanālu atsevišķi, respektīvi, kabeļoperatoriem vai citiem retranslētājiem jābūt iespējai iegādāties katru kanālu atsevišķi bez diskriminējošiem vai ierobežojošiem nosacījumiem.

Savukārt reklāmdevējiem jābūt iespējai iegādāties reklāmu katrā kanālā atsevišķi pēc nediskriminācijas principa, respektīvi, kanāli nevar tikt uzspiesti komplektā vai vairāku grupas kanālu izvēle nevar būt nosacījums labākai reklāmas cenai.

NEPLP vēstulē KP norādījusi, ka apvienošanās darījums ir specifisks. Padome arī uzsver, ka bez KP identificētajiem tirgiem, kuru kontekstā jāvērtē darījums, pastāv vēl viens būtisks nosacītais tirgus mediju daudzveidība, kas garantē medija piedāvājuma un skatījumu uz notikumiem, procesiem utt. daudzveidību. NEPLP aicinājusi KP šim aspektam, vērtējot apvienošanās darījumu, pievērst īpašu uzmanību.

Lai gan NEPLP kompetencē nav noteikt, vai darījuma rezultātā radīsies dominējošais stāvoklis un kā tas ietekmēs kādu no tirgiem, padome vērš uzmanību uz vairākiem potenciālajiem riskiem.

Tai skaitā pēc apvienošanās MTG grupā ietilps televīzijas kanāli LNT un TV3, kā rezultātā līdz 2013.gada 31.decembrim tie veidos 50% no brīvā ētera kanāliem. Vērtējot no pozīcijas, ka LTV7 ir šauras auditorijas kanāls, MTG grupas kanālu īpatsvars plašas auditorijas kanālos būs 66,6% pret LTV 33,3%, norāda padome.

Pēc 2013.gada 31.decembra situācija bezmaksas apraides tirgū var mainīties, kādam no MTG kanāliem - TV3 vai LNT - kļūstot par maksas kanālu. Tas savukārt būtiski ietekmēs "mediju daudzveidības" pieejamību skatītājiem, uzskata NEPLP.

Padome arī vērtē, ka apvienojoties var samazināties Latvijā veidotā televīzijas satura apjoms un attiecīgi pieejamība, jo MTG grupa, optimizējot izmaksas, savos kanālos var samazināt oriģinālās produkcijas apjomu. Tāpat var tikt samazināts no neatkarīgajiem producentiem iepirktās produkcijas apjoms. Notiekot apvienošanās darījumam, var tikt apvienotas arī ziņu redakcijas, kā rezultātā samazinās viedokļu daudzveidība, jo lēmumu pieņemšana notiek arvien mazākā cilvēku lokā - viens redakcionālais uzstādījums un attiecīgi skatupunktu samazināšanās, raizējas NEPLP.

Padome arī vērtē, ka apvienošanās darījuma rezultātā MTG grupas kanāliem būtiski palielināsies televīzijas reklāmas tirgus daļa. Ņemot vērā MTG grupā kanālu skaitu, var veidoties situācijas, kad reklāmdevēji nevar izvietot reklāmu vienā sev vēlamā kanālā. MTG grupa vai kāds starpnieks var veidot reklāmas pakas, piespiežot reklāmdevēju izvietot reklāmu sev vēlamajā un vēl arī citos kanālos. MTG grupas ievērojamā ietekme reklāmas tirgū, kā arī minētā iespēja veidot reklāmas pakalpojumu pakas var būtiski ietekmēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu vienlīdzīgu konkurenci, uzskata NEPLP.

NEPLP secina, ka apvienošanās darījums var būtiski ietekmēt Latvijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgu un iespējamās sekas var būt pretrunā ar NEPLP uzdevumiem, kas noteikti Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Šie likuma panti paredz, ka NEPLP veicina Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurētspēju Eiropas un pasaules tirgū, rada vienlīdzīgus darbības nosacījumus visiem Latvijas jurisdikcijā esošajiem plašsaziņas līdzekļiem, veicina Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku, kā arī veicina konkurenci elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgū.

Jau ziņots, ka KP vērtē darījumu, kurā MTG plāno no AS Neatkarīgie nacionālie mediji iegādāties AS Latvijas Neatkarīgā televīzija akcijas. Pēc apvienošanās zem MTG jumta būtu kanāli LNT, TV3, TV5, TV6, K2, 3+.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas