Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Bijušā Krievijas hokeja izlases spēlētāja Iļjas Ņikuļina sieva Jekaterina, Ilmāra Rimšēviča kukuļošanas lietā uz pieciem gadiem notiesātā Māra Martinsona dēls Mārcis, trīs ne pirmā kalibra igauņu uzņēmēji un finansists Valdis Siksnis, kurš pirms desmit gadiem jau centās palīdzēt nopirkt daļu Citadeles bankas priekš Martinsona seniora un vēl dažiem latviešu naudasmaisiem – tāda ir aptuvenā aina, kas redzama, jau tikai viegli vien piepaverot priekškaru par "nozīmīgu vietējā kapitāla banku" dēvētajai Indexo bankai, kas nu jau kuru katru dienu gaida vietējo un Eiropas Centrālās bankas uzraugu licenci savas darbības uzsākšanai.

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties un cerēt, ka viss būs gludi. Uztraukums vairāk bijis saistīts ar Krievijas saiknēm topošās bankas akcionāru struktūrā, ne tik daudz Martinsona uzvārda toksiskumu.

Bet vispārējā paļāvība ir, ka ilgajā ceļā uz licences iegūšanu (Siksnis to cerēja saņemt jau 2022. gada beigās) akcionāru uzvārdus un kapitāla izcelsmi zem lupas vajadzētu būt palikušiem gan Latvijas specdienestiem, gan Eiropas Centrālajai bankai.

Informē par sešiem

Vispārējas cerības ir, ka jaunā banka pieslēgs pie skābekļa aparāta no aktīvas kreditēšanas slāpstošo Latvijas ekonomiku, lai gan pati topošās bankas vadība Valda Sikšņa personā intervijās norāda, ka bankai būtu nepieciešami divi pilni darbības gadi, lai tā ieskrietos un kļūtu rentabla. Pat kāds ar banku sfēru reiz saistīts uzņēmējs, kuram ir kategorisks viedoklis par Ilmāra Rimšēviča un Māra Martinsona neseno saimniekošanu banku saimniecības aizkulisēs, Dienai neformālā sarunā atzīst, ka gandrīz vai apsvēris piedalīties Indexo pēdējā akciju emisijā.

Pagaidām topošās bankas pārstāvji informējuši par sešiem lielākajiem akcionāriem, kuri kopā kontrolē tikai 38,2% akciju. Starp pārējiem akcionāriem neesot tādu, kuru īpašumā būtu vairāk nekā 5% akciju. Kopā ņemot visvairāk – 11,97% – akciju kontrolē divas personas, kuras tā vai citādi saistītas ar Māri Martinsonu.

Indexo lielākie akcionāri ir trīs igauņi: Henrikam Karmo piederošā SIA Perfect Match ar 8,44%, Igaunijas uzņēmums Barolo Finants, kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,67% un Igaunijas uzņēmums Saggis, kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 5,67%. Topošajam jaunās bankas vadītājam Valdim Siksnim piederošā SIA VSCAP kontrolē 6,45% akciju, bet SIA IN Finance, kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ir īpašniece 5,97% topošās bankas akciju. Visbeidzot 6% Indexo bankas akciju īpašnieks ir Mārcis Martinsons. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju. Tāda situācija bija līdz 25. martam, kad šo informāciju publicēja ziņu aģentūra LETA.

Indexo dzima 2017. gadā, ienākot privāto pensiju fondu tirgū, un pirms pāris gadiem V. Siksnis intervijā minēja, ka piesaistīti 80  000 klientu. Indexo dzeltenajos toņos iekrāsotais vizuālais tēls un kampaņa, kas klientus uzrunāja pat lielveikalos, par sarežģīto un neiedvesmojošo pensiju tēmu runājot dzīvi un saprotami, prata pievilkt klientus. To, kāda ir pensiju fondu darbības būtība un kam īsti viņi uztic savas naudas ieguldīšanu, pētīja retais.

Kad 2018. gada maijā Indexo pensiju fonda lapu Facebook "nolaikoja" mana draudzene, uzmanīgi pajautāju viņai, kāpēc savu 2. pensiju līmeni pārcēlusi uz Indexo un vai ir interesējusies, kādi cilvēki aiz tā stāv. Piesaistījusi komunikācija, kas atšķīrusies no bankas ierastās "nekādas", tāpat kampaņa radījusi iespaidu, ka tas ir latviešu projekts, un tas vienmēr tiek uztverts kā pluss. Tas, ka starp akcionāriem ir arī tobrīd jau plaši negatīvu reputāciju ieguvušais Māris Martinsons, viņai pat prātā nebija ienācis.

Kurš ir īstais rīkotājs?

2018. gada 23. marta Indexo akcionāru sapulcē SIA MM Investīcijas trīs procentus uz pilnvaras pamata vēl pārstāvēja Māris Martinsons, rāda sapulces protokols. Interesanti, ka mēnesi pirms tam – 19. februārī – Māris Martinsons bija aizturēts vienlaikus ar toreizējo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču Latvijas vēsturē skaļākajā korupcijas lietā, kurā pirmās instances tiesa abiem nesen decembrī piesprieda reālus – sešus un piecus gadus ilgus – cietumsodus. Firmai MM Investīcijas, caur kuru Māris Martinsons sākotnēji realizēja savas intereses Indexo, tiesa ar to pašu spriedumu noteica 3,1 miljona eiro piedziņu un mantas konfiskāciju, jo Ģenerālprokuratūra firmu bija apsūdzējusi kukuļu legalizācijā. Patiesībā jau kopš 2012. gada oktobra, vismaz pēc Lursoft datiem, SIA MM Investīcijas vienpersoniski piederēja Māra Martinsona dēlam Mārcim Martinsonam, kuru Indexo minējusi starp lielākajiem topošās bankas akcionāriem. Tas, ka Indexo akcionāru sapulcē firmu bija pilnvarots pārstāvēt Māris Martinsons, lai gan visas televīzijas bija apskrējuši kadri, kā viņu, saslēgtu rokudzelžos un treniņtērpā ģērbtu, ved KNAB darbinieki, dod pamatu izvirzīt jautājumu, kurš ir īstais ar Martinsonu uzvārdu saistītā kapitāla rīkotājs. MM Investīcijas, vēl aizvien spriežot pēc Lursoft datiem, pieder Mārcim Martinsonam, bet firmas vienīgā valdes locekle Velga Stūre pagājušajā gadā bija aizņemta, to pārstāvot tiesas sēdēs I. Rimšēviča korupcijas lietā.

Pirms desmit gadiem, lai gan I. Rimšēviča atmaskošana un viņa un Māra Martinsona shēmu izgaismošana nevienam pat sapņos nerādījās, valdībai pietika ar citiem Martinsona seniora grēciņiem, lai 2014. gadā viņu ar kompanjoniem atsijātu no Citadeles bankas pircēju loka. Tolaik viņš vēl oficiāli skaitījās būvnieks, tagad ar būvniecības biznesu saistītās uzņēmumu ķēdes, ja var ticēt Lursoft datiem, pārgājušas krievu hokejista Ņikuļina sievas pārraudzībā. Viņš savu karjeru beidza Soču Olimpisko spēļu laikā, Krimas aneksijas priekšvakarā. Pēc tam Ņikuļini pārcēlās uz Jūrmalu, kur mitinās arī Martinsonu ģimene. 


Visu rakstu lasiet avīzes Diena otrdienas, 16. aprīļa, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas