Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nesaņemot papildu līdzekļus e-veselības ieviešanai, VM projekta ieceres realizēs mazākā apjomā

Nesaņemot papildu finansējumu e-veselības 3.posma ieviešanai, Veselības ministrija (VM) centīsies rīkoties ar jau esošajiem līdzekļiem, kā arī nepieciešamības gadījumā konkrētais posms tiks realizēts mazākā apjomā, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova.

Viņa arī norādīja, ka 36 miljoni eiro, ko VM vēlētos, lai pilnībā realizētu projektu, ir paredzēti ne tikai e-veselības projekta ieviešanai, bet arī citu informācijas komunikācijas tehnoloģiju projektu ieviešanai. Viņa gan pašlaik nevarēja norādīt precīzu līdzekļu sadalījumu.

Gusarova arī stāstīja, ka veselības nozares informāciju sistēmu pilnveidei ir paredzēti vairāki pasākumi, lai nodrošinātu pacienta identifikāciju ar eID karti un datu apmaiņu ar nodokļu informācijas sistēmu, kā arī lai iegūtu finanšu datus par valsts, pašvaldību un privāto veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Tāpat pilnveide nepieciešama, lai nodrošinātu pacienta izmeklējumu datu pieejamību e-veselības sistēmā, veselības aprūpes pakalpojuma apmaksas procesu un informācijas apriti starp labklājības un veselības nozari saistībā ar invaliditātes ekspertīzi, kā arī lai nodrošinātu vienotas veselības aprūpes pakalpojumu izmaksu sistēmas izveidi.

Kā atzina Gusarova, lai arī Valsts kontrole savā revīzijā par e-veselību ir konstatējusi vairākas nepilnības, VM ieskatā e-veselība ir nozīmīgs instruments veselības aprūpes kvalitātes un pacientu drošības uzlabošanā, un ministrijas mērķis ir panākt, lai e-veselība darbotos.

Jau ziņots, ka līdzšinējās darbības saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu bijušas orientētas tikai uz Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi, ne konkrētu mērķu sasniegšanu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Līdz ar to Valsts kontrolei ir bažas, ka Latvija var pazaudēt ES piešķirtos līdzekļus.

Gadījumā, ja noslēguma pārbaudēs par projekta ieviešanu tiks konstatēts, ka projekta mērķi nav sasniegti, un piešķirtos ES līdzekļus atzīs par nepamatoti izlietotiem, Latvijai būs jāmeklē 11,3 miljoni eiro, lai segtu radītos izdevumus.

Lai gan e-veselības sistēmai būtu jāsāk darbs no 2016.gada, secināts, ka ir iztērēti 14,5 miljoni eiro, bet iedzīvotājiem nav pieejams neviens no 31 plānotā pakalpojuma. VM gan apstiprinājusi, ka no šā gada oktobra būs pieejama neliela daļa no pakalpojumiem.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) atzina, lai projektu īstenotu, nepietiks ar līdz šim piešķirtajiem līdzekļiem. Ministrija vēlas vēl aptuveni 36 miljonus eiro, tomēr neesot lielu cerību, ka visu prasīto summu saņems. VM plāno vērsties valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas