Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

No 1.septembra ES vairs neražos energoneefektīvas kvēldiega spuldzes

No 1.septembra Eiropas Savienības (ES) teritorijā uzņēmēji vairs nevarēs ražot un laist tirgū 40 vatu un 25 vatu kvēldiega spuldzes, informē Ekonomikas ministrijā.

Šīs prasības attiecas uz spuldžu ražotājiem, kuri, sākot no Eiropas Komisijas regulā noteiktajiem termiņiem, vairs nedrīkstēs ražot un laist tirgū energoneefektīvas spuldzes. Savukārt iedzīvotāji varēs iegādāties kvēlspuldzes un citas mazāk efektīvās spuldzes, kamēr tās vēl ir pieejamas veikalu plauktos un noliktavās. Regula neuzliek iedzīvotājiem vai arī uzņēmējiem pienākumu nomainīt jau lietošanā esošās spuldzes uz energoefektīvākām spuldzēm.

Jau ziņots, ka 2009.gada 13.aprīlī spēkā stājās EK Regula par Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas īstenošanu attiecībā uz mājsaimniecībā izmantojamām kliedētās gaismas lampām, kas paredz pakāpenisku kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu.

Regulas prasības paredz, ka no 2009.gada 1.septembra tirgū vairs nevar laist 100 vatu kvēldiega spuldzes, no šodienas - 75 vatu kvēldiega spuldzes, no nākamā gada 1.septembra - 60 vatu kvēldiega spuldzes, no 2012.gada - 40 vatu un 25 vatu kvēldiega spuldzes, bet no 2016.gada minimālās ekodizaina prasības caurspīdīgajām halogēnajām spuldzēm tiks paaugstinātas līdz "B" klases normām, tādējādi nevarēs laist apgrozībā arī "C" klases vecās tehnoloģijas halogēnās spuldzes.

Regula ir izstrādāta ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu mājsaimniecību apgaismošanas ierīcēm, pārejot no mazāk efektīvo spuldžu lietošanas uz energoefektīvākām spuldzēm - pakāpeniski pārtraucot kvēldiega spuldžu un "C" klases halogēno spuldžu ražošanu un vienlaikus veicinot kompakto fluorescējošo spuldžu un gaismas diožu spuldžu plašāku pielietošanu.

EM norāda: lai gan sākotnējās energoefektīvo spuldžu iegādes izmaksas ir augstākas par kvēldiega spuldžu iegādes izmaksām, energoefektīvajām spuldzēm ir ilgāks kalpošanas laiks, kā arī mazāks elektroenerģijas patēriņš. Pāreja uz energoefektīvām spuldzēm ir pamatota ar ieguldījumu ilgstošā attīstībā un resursu izlietojuma efektivitātes celšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas