Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No apgūtās jomas aiziet tikai izņēmumi

Līdz ar augošo konkurenci izglītības jomā augstskolas arvien vairāk un konkrētāk cenšas izzināt savu absolventu tālākās gaitas, kā arī turpināt uzturēt ar viņiem samērā ciešas saites. Tas izglītības iestādēm sniedz gan vērtīgu sadarbību, gan tikpat vērtīgus secinājumus, cik pieprasīti augstskolas beidzēji ir darba tirgū, otrdien lasāms avīze Diena.

Katru gadu Nodarbinātības valsts aģentūra apkopo datus par to, cik katras augstskolas absolventu ir reģistrējušies kā bezdarbnieki (par pilnīgi visiem gadiem), un tādā veidā šī informācija kļūst pieejama arī augstskolām. Arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) izmanto šos datus. "Tas ir viens no indikatoriem, lai saprastu, vai sagatavotie absolventi ir pieprasīti darba tirgū," norāda RTU Studiju departamenta direktora vietnieks Uģis Citskovskis. RTU ir arī Absolventu asociācija, kuras viens no uzdevumiem ir komunicēt ar absolventiem. No tās universitāte regulāri iegūst informāciju, kur absolventi strādā (uzņēmumi, nozares), par ko strādā (amati), kāds ir algu līmenis utt. "Vairāk nekā 50% absolventu labprāt atsaucas un sniedz informāciju par savām turpmākajām gaitām, turklāt šis procents aug, līdz ar to izlase, no kuras izdarām secinājumus, ir pietiekami liela," vērtē Citskovskis. Viņš atzīmē, ka RTU ir arī speciāls projekts Zelta absolventi, kurā jau sešus gadus tiek atlasīti labākie no labākajiem katrā studiju programmā. Šie absolventi arī informē par savām darba gaitām vēl 3-4 gadus pēc absolvēšanas, kas šajā gadījumā ir viņu pienākums.

Reizēm darba dzīve var iegriezties tā, ka ikdienas profesionālie pienākumi ir pavisam citā jomā nekā saņemtais diploms. Taujājot augstskolu pārstāvjiem par šādām situācijām, nākas secināt, ka lielākoties tie tomēr ir izņēmuma gadījumi, nevis tendence.

SSE Riga pārstāve Dana Kumpiņa vērtē, ka visbiežāk karjera tiek mainīta, jo gandarījums kļūst svarīgāks par ātriem finansiāliem panākumiem. Bieži vien jau iepriekš attīstīts hobijs kļūst par pastāvīgu nodarbošanos. Lai gan SSE Riga ir ekonomikas augstskola, starp tās absolventiem ir deju horeogrāfe, kino režisors, vairāki Iespējamās misijas skolotāji, pilots u. c., jo uzņēmējdarbības programmas kursi (finansēs, mārketingā, personāla vadībā, politikā, vadības pārrunās u. c.) noder dažādu profesiju pārstāvjiem.

Happy Dance Studio vadītāja un ēnu deju teātra White Knights režisore, horeogrāfe Līva Gudule atceras, ka pēc vidusskolas beigšanas bijušas dažādas intereses, padevušās daudzas lietas un nebijis skaidras sajūtas, ko darīt nākotnē. Tāpēc izvēle kritusi par labu tai augstskolai, pēc kuras absolvēšanas būs vairāk profesionālo iespēju. «Un tā nu sanāca, ka, gluži kā pārējie kursabiedri, sāku veidot balto apkaklīšu karjeru. Sāku strādāt par stratēģisko plānotāju vienā no lielākajām reklāmas aģentūrām DDB Latvia, tolaik tas bija mans sapņu darbs. Pagrieziena punkts nāca 2011. gada vasarā, kad tiku uzaicināta bērnu nometnēs vadīt dejas nodarbības. Tas bija laiks, kad sapratu, ka atrodos savā īstajā vietā. Nākamā gada laikā darbs aģentūrā aizrāva arvien mazāk un mazāk, līdz to pametu pavisam un atvēru savu deju studiju,» stāsta L. Gudule, kas šobrīd studē RISEBA, lai iegūtu maģistra grādu multimediālajā skatuves mākslā. Tagad viņas komandā ir vairāki cilvēki, bet pati pamatā nodarbojas ar projekta māksliniecisko pusi, biznesa lietas (mārketingu, reklāmu, administratīvos darbus) organizē kolēģi.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5. jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas