Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

No četrām valsts sporta bāzēm – viena

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno apvienot četras nacionālās sporta bāzes – SIA Sporta centrs Mežaparks, SIA Tenisa centrs Lielupe, SIA Bobsleja un kamaniņu trase Sigulda un VSIA Kultūras un sporta centrs Daugavas stadions – un izveidot vienu kapitālsabiedrību – Latvijas Nacionālo sporta centru. IZM uzsver, ka jaunais pārvaldības modelis ļaus sakārtot lielo saimniecību un sola ieguvumus gan profesionālā, gan amatieru sporta dalībniekiem, gan skatītājiem. Tikmēr nozarē strādājošie piesardzīgi vērtē šo soli, norādot, ka vēl grūti spriest par rezultātu.

Būs efektīvāks

IZM ir valsts kapitāldaļu turētāja iepriekšminētajās nacionālajās sporta bāzēs, un līdzšinējā struktūra tās izpratnē bija laika garam neatbilstoša un neefektīva: pārklājās administratīvās funkcijas, nebija vienotas attīstības stratēģijas. Centralizētajam pārvaldības modelim būs vairākas priekšrocības – vienota finanšu vadības, juridiskā atbalsta un iepirkuma funkcija, kā arī vienota IT pārvaldības sistēma. Tas ļaus efektīvāk izmantot arī resursus, tiks optimizētas izmaksas. 

Centralizēta nacionālo sporta bāzu pārvaldības modeļa ieviešanas uzdevums ir veicināt IZM pārvaldībā esošo nacionālo sporta bāzu pārvaldības efektivitāti, novēršot Valsts kontroles ziņojumā identificētos valsts kapitālsabiedrību pārvaldības procesa trūkumus. Valsts sporta bāzu pārvaldības modeļa pilnveidi paredz gan Valdības rīcības plāns, gan Sporta politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam projekts, skaidro IZM. Patlaban reorganizācijas plāns ir nodots saskaņošanai iesaistītajām ministrijām.


Atbalsta apvienošanu

Sporta centra Mežaparks valdes locekle Ieva Zunda uzskata, ka no pārraudzības un resursu izmantošanas viedokļa jaunais modelis ilgtermiņā varētu būt efektīvs. Vai uzreiz tas notiks un kādas būs izmaksas, lai izveidotu jauno administratīvo struktūru, – grūti teikt. 

Viņa pieļauj, ka zināmas priekšrocības varētu būt arī Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistē, lai arī līdz šim gan Daugavas stadions, gan citas sporta bāzes spējušas to izdarīt līdzšinēja modelī.

Arī Mežaparka īpašumā esošās ēkas siltināšanas projekts īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tai pašā laikā ir dzirdēts pretējs viedoklis, ka tieši šis faktors varētu būt traucēklis šādu izmaiņu veikšanai, norāda I. Zunda.

Komentējot pirms gada sevis teiktos vārdus par to, ka tā nav tikai IZM vaina, ka sporta bāzes nolaistas līdz kliņķim, tāpēc tuvāko gadu laikā tās visas sakārtot nebūs iespējams, Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš (JKP) pauž pārliecību, ka bāzu konsolidācija ir solis sakārtošanas virzienā. 

Viņš noteikti atbalstot jauno modeli, jo iepriekšējā bija izveidojusies aplama situācija, kad valsts sporta bāzes savā starpā konkurē, nevis sadarbojas. 

Tāpat visu laiku tās nācās dotēt, bet turpmāk tiks atrasti ilgtermiņa risinājumi.

Apšauba ekonomiju

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidentam Einaram Fogelim jaunais modelis licis uzdot vairākus jautājumus, viens notiem – finansiālais aprēķins. Tad, kad viņš ar to iepazīsies, tad arī varētu kļūt skaidrākas aprises. "Ļoti gribētos zināt stratēģisko redzējumu, jo šobrīd viss vairāk grozās ap Daugavas stadionu, bet kā darbosies milzīgais konglomerāts? Saprotams, ka no saimnieciskā viedokļa būs savi plusi, piemēram, lielāks pamatkapitāls. Bet vai būs ekonomija – grūti komentēt. Ja kā pamatargumentu min tikai administratīvo izmaksu konsolidāciju, iegūstot gadā 10 000 eiro, tad uz visām šīm lielajām bāzēm ar 60 miljonu eiro pamatkapitālu tā nav nekāda nopietnā summa, par ko vajadzētu sākt diskutēt," atzīst Fogelis. Viņš norāda arī uz algu atšķirībām bāzēs. Ja tās ir paredzēts izlīdzināt, tad arī pārējās būs ieguvējas.

Vaicāts, vai pārmaiņas ir saistītas ar kādām sporta bāzu vadības problēmām, Fogelis sacīja, ka par tādām nav dzirdēts. Tiesa, bobsleja un kamaniņu trasē nomainījās vadība, taču šobrīd to veiksmīgi vada Inga Reiniņa, neraugoties uz to, ka sezona bija dramatiska, jo strauji kritās apmeklētāju skaits. Trases ledus joprojām ir viens no kvalitatīvākajiem, un šo līmeni noteikti negribētos pazaudēt. Lielupes sporta centrā situācija nav vienkārša, ņemot vērā visus ierobežojumus. Kas attiecas uz Mežaparku, tas arī turpmāk paliks par Valsts olimpiskās vienības mājvietu, līdz ar to šai bāzei situācija ir stipri labāka nekā pārējām. "Iepriekšējos gados valsts ir ieguldījusi lielus līdzekļus reģionu sporta bāzu infrastruktūrā, taču nevar teikt, ka valsts sporta centros būtu maz investēts. Gan Lielupes tenisa centrā, kas ir pilnībā rekonstruēts atbilstoši mūsdienu prasībām, gan Siguldas trasē, arī Mežaparks pēc ilgiem pūliņiem un finansējuma iestrēgumiem ir atspēries. Un Daugavas stadiona saimniecība ir tikai augusi plašumā," akcentē LSFP prezidents. Viņš piebilst, ka pēc līdzīga modeļa darbojas Insbrukas sporta bāze Austrijā. Bet tai ir skaidri uzstādījumi: cik liela ir valsts un municipalitātes dotācija un cik jānopelna bāzei pašai. Taču galvenais uzdevums noteikti nav peļņas gūšana, bet gan nacionālo sporta interešu nodrošināšana. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas