Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

No kā atmaksās EK uzrēķinu pagaidām nezina; tas jāizdara līdz gada beigām

Eiropas Komisijas (EK) uzrēķins Latvijai 1,2 miljonu latu apmērā nebūs jāatmaksā tā saņēmējiem – zemniekiem, portālam Diena.lv apliecināja Lauku atbalsta dienesta (LAD) pārstāve Kristīne Ilgaža. Tomēr no kādiem līdzekļiem tas tiks darīts, pagaidām skaidrības nav.

EK uzrēķins attiecas uz programmu "Atbalsts daļēji naturālām saimniecībām", kurā finansējumu saņēmušas 15 tūkstoši saimniecību. Kā skaidroja K.Ilgaža, Latvijā 86% no visām lauku saimniecībām ir šāda veida daļēji naturālās saimniecības, kuru gada apgrozījums ir no 1000 līdz 15 000 eiro.

LAD pārstāve uzsvēra, ka viss finansējums ir izlietots atbilstoši mērķiem un EK auditoriem ir pretenzijas nevis pret tā saņēmējiem, bet kontroles sistēmu. "EK auditori uzskatīja, ka LAD ir pārāk vāji kontrolējis finansējuma izlietojumu. Lai atvieglotu birokrātisko slogu mazajām saimniecībām, mēs neprasījām saimniecībām iesniegt papildus apjomīgas atskaites, bet balstījāmies uz zemnieku VID iesniegtajām deklarācijām, kā to paredz Lauku attīstības plāns. EK auditori norādīja, ka šāda atskaišu forma ir pārāk vāja un kontrolējošajai institūcijai [LAD] vajadzēja prasīt tikpat stingras atskaites kā investīciju projektos," skaidroja K.Ilgaža.

Patlaban šī atbalsta programma jau beigusies un vai līdzīga būs arī nākošajā plānošanas periodā, šobrīd nav zināms. Tādēļ vēl nevar pateikt arī to, vai turpmāk lauksaimniekiem šāda veida programmās būs jāiesniedz stingrākas atskaites, kādas patlaban jau tiek prasītas investīciju projektos.

LAD vēl nav saņēmis oficiālu dokumentu no EK par naudas atmaksas kārtību. Tādēļ pagaidām arī nav zināms, vai nauda būs jāatmaksā no Latvijas valsts budžeta vai no nākamā ES struktūrfondu finansējuma. "Vienīgais, ko varam pateikt – nauda jāatmaksā līdz šā gada beigām," piebilda K.Ilgaža.

Jau vēstīts, ka EK liek 15 dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, atmaksāt daļu piešķirtā finansējuma no lauksaimniecības attīstības fondiem. Latvijai tie ir 1,2 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas