Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No obligātās veselības apdrošināšanas tomēr neatsakās

Veselības ministre Anda Čakša neatsakās no obligātās veselības apdrošināšanas, bet atsakās to nodot privātajam sektoram. Pareizi nebūtu to uzlikt arī uz pašu iedzīvotāju pleciem, tāpēc ministres vēlme ir stiprināt valsts veselības apdrošināšanu. Taču jautājums atkal ir par finansējumu, jo iecerēto daļu no sociālā budžeta Labklājības ministrija (LM) veselībai nav gatava atdot, otrdien lasāms avīzē Diena.

Gan šī, gan iepriekšējā valdība skaidri virzījusies uz mērķi izstrādāt obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas modeli. Bijusī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) bija pat uzsvērusi, ka no 2017. gada jaunajai finansēšanas sistēmai jau jāstrādā. Tāpēc jo lielāku pārsteigumu daudzos raisīja Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma minētais, ka jaunā veselības ministre Čakša atsakās no šī plāna. Nīderlandes vai Dānijas modelis Latvijā nestrādāšot, tā vietā Čakša cer medicīnas naudas makā ielikt 1% no sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas ir aptuveni 70 miljoni eiro, bet pārējo naudu salasīt, veicot dažādus uzlabojumus.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars Dienai apliecināja, ka obligātā apdrošināšana joprojām ir valdības rīcības plānā, un neviens iepriekšējais lēmums nav atcelts un par turpmāko rīcību valdība nav lēmusi. Līdzīga nostāja ir Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA).

Čakša, atbildot uz Dienas lūgumu precizēt savus izteikumus, norādīja, ka atbalsta tieši valsts obligāto veselības apdrošināšanu, bet ne tās nodošanu privātajam sektoram. "Manā retorikā nekas nav mainījies. Es tikai visu laiku atkārtoju to, ka mēs esam iesnieguši trīs modeļus, un es pati aizstāvu to, kurš paredz obligāto valsts veselības apdrošināšanu. Tas, pret ko es iestājos, ir privāta apdrošināšana," viņa teica.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas