Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nodokļu maksātājiem visdārgāk izmaksā skolas Vidzemē

Ņemot vērā izglītības iestāžu skaitu pret iedzīvotāju blīvumu, visdārgāk nodokļu maksātājiem izmaksā skolu tīkla uzturēšana Vidzemes reģionā, portālam Diena.lv norādīja Valsts reģionālās attīstības aģentūras vadošais pētnieks Jānis Bruņenieks.

"Tas, ka Vidzemes reģionā ar salīdzinoši zemu iedzīvotāju blīvumu ir vislielākais skolu skaits un vislielākais nelielu skolu īpatsvars, atbilst reģiona apdzīvotības struktūrai, proti – tā ir ļoti izkliedēta, ko nosaka lielais viensētu īpatsvars. Tādēļ arī mācību iestādes ir nelielas un izkliedētas, kas, protams, nodokļu maksātājiem izmaksā dārgi. Jo izkliedētāk dzīvo iedzīvotāji un izkliedētāks ir pakalpojumu tīkls, jo tas izmaksā dārgāk," skaidroja J.Bruņenieks.

Vienlaikus gan pētnieks uzsvēra, ka, neraugoties uz dārdzību, valstij šādos reģionos ar zemu iedzīvotāju blīvumu tomēr vajadzētu subsidēt izkliedētu pakalpojumu tīklu, "lai lauki neiztukšotos".

Vidzemē atrodas visvairāk – 157 – pamata un vidējās izglītības iestādes, taču reģiona iedzīvotāju blīvums ir otrs mazākais – 13,2 iedzīvotāji uz kvadrātkilometru. Salīdzinājumam Rīgas reģiona iedzīvotāju blīvums ir gandrīz trīs reizes lielāks – 33,5, taču skolu skaits krietni mazāks nekā Vidzemē – 112.

Pavisam Latvijas piecos reģionos bez republikas pilsētām ir 511 pamata un vidējās izglītības iestādes, no kurām 85 jeb 16% skolēnu skaits nepārsniedz 50. Visvairāk šādu skolu ir Vidzemes reģionā – 30, tam seko Latgales reģions ar 23, Zemgales un Rīgas reģioni ar 11 un Kurzemes reģions ar 10 skolām.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) dati liecina, ka pagājušajā mācību gadā vismazākā publiskā skola Latvijā bija Konstantinovas pamatskola Latgales reģionā, kurā mācījās 14 bērni. Otra mazākā ir Sauleskalna pamatskola (arī Latgales reģionā), kurā mācījās 16 bērnu.

Vidzemes reģionā vismazākā bija Vilpulkas sākumskola, kurā mācījās 24 bērni, Rīgas reģionā – Babītes novada pašvaldības Salas sākumskola ar 18 bērniem, Kurzemes reģionā – Jaunmuižas pamatskola ar 21 bērnu, bet Zemgales reģionā  - Liepenes pamatskola ar 24 skolēniem.

Vismazākā vidusskola Latvijā ir Siguldas novada vidusskola Rīgas reģionā, kurā pagājušajā mācību gadā zinības apguva 28 skolēni. Tai seko Dzērbenes vidusskola Vidzemes reģionā ar 46 audzēkņiem.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) paziņojis, ka reģionos vidusskolu skaits tiks samazināts, slēdzot vai reoganizējot vidusskolas ar nelielu bērnu skaitu. Savukārt visas sākumskolas un pamatskolas neatkarīgi no bērnu skaita tajās, tiks saglabātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas