Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Nodokļu parāds 15 amatpersonas novedis līdz melnajam sarakstam

Riskanto personu reģistrā iekļautas pirmās 15 fiziskās personas, kas bijušas amatpersonas uzņēmumos, kuri ir parādā nodokļus, to skaits var pieaugt vairāku tūkstošu apmērā
, piektdien, 19.septembrī, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Par to liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija. Proti, no šā gada 1. jūlija VID riska personu sarakstā var iekļaut arī tos iedzīvotājus, kuriem saimnieciskās darbības veikšanas rezultātā izveidojušies nokavētie nodokļu maksājumi vairāk nekā 7000 eiro apmērā, ja to samaksas termiņš nav pagarināts vai nav iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums tiesā, VID rīcībā ir tiesiski apstiprināts akts par piedziņas neiespējamību un nav pagājuši trīs gadi no nodokļu samaksas termiņa dienas. 


Tāpat sarakstā, iespējams, iekļautas personas, kas ir vai ir bijušas amatpersonas uzņēmumā, un šajā laikā kompānijai izveidojušies nokavētie nodokļu maksājumi vairāk nekā 15 000 eiro apmērā.


Interesanti, ka augusta vidū VID vēl nebija iekļāvis nevienu fizisku personu melnajā sarakstā šo faktoru dēļ, taču līdz mēneša beigām jau bija pieņemti 15 lēmumi par personas iekļaušanu riska personu reģistrā, liecina VID sniegtā informācija DB. Saskaņā ar skaidroto augusta sākumā VID uzskaitē bija 7712 juridiskas personas (a/s, SIA, komandītsabiedrības un līgumsabiedrības ar pilnu atbildību) ar parādu virs 15 000 eiro.


Aptaujāto uzņēmēju domas par nodokļu parādnieku valdes locekļu iekļaušanu melnajā sarakstā bija atšķirīgas. Proti, daļa to uzskata par pareizu rīcību, lai novērstu situāciju, kad paliek parādā valstij un darījumu partneriem ar vienu uzņēmumu, bet pēc tam dibina jaunu un atkal dara to pašu, tādējādi graujot godīgas konkurences principus, kā arī nodarot zaudējumus valstij.

Kā atzina viens no aptaujātajiem, ar šādu biznesu nodarbojoties ne viens vien uzņēmējs. Ir arī cits viedoklis, ka nodokļu parādu dēļ amatpersonas varētu ietvert melnajā sarakstā tikai, ja šie parādi radušies, kopš likuma norma ir spēkā – tātad no šā gada 1. jūlija, nevis neatkarīgi no parāda rašanās brīža.


Jānorāda, ka VID melnajā sarakstā personas var iekļaut vairāku iemeslu dēļ, tostarp, ja tās piekritušas ieņemt valdes locekļa amatu bez nolūka veikt komerdarbību vai, ja personu deklarētā dzīvesvieta reģistrēta riska adresē, piemēram, bezpajumtnieku patversmē.


VID sniegtā informācija liecina, ka šo iemeslu dēļ sarakstā iekļautas attiecīgi 29 un 25 personas, bet vairums – 1322 personas – ietvertas, jo ir vai ir bijušas amatpersonas uzņēmumā, kura darbība apturēta.


Visu rakstu Nodokļu parāds 15 amatpersonas novedis līdz melnajam sarakstam lasiet piektdienas, 19.septembra, laikrakstā Dienas Bizness. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas