Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nosaka stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai

Nosaka stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai

Ar grozījumiem Publisko iepirkumu likumā tiek noteikts stingrāks regulējums apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai, lai ierobežotu nepamatotu valsts finansējuma saņemšanu un mazinātu ēnu ekonomikas izplatību šajā pakalpojumu nozarē.

Kā likuma izmaiņu anotācijā atzīmēja to autori Finanšu ministrijā, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem (VID), apsardzes nozarē ir augsti ēnu ekonomikas rādītāji, tostarp liels "aplokšņu" algu risks. Tāpat VID ir konstatējis, ka publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumu sniegšanu nereti uzvar tieši augsta riska nodokļu maksātāji.

Likuma izmaiņas paredz, ka pasūtītājam, veicot apsardzes pakalpojumu iepirkumu, būs pienākums pārbaudīt, vai uz piegādātājiem neattiecas likumā noteiktie pretendentu izslēgšanas noteikumi, un izslēgt tos pretendentus, uz kuriem tie attiecas. Pašlaik spēkā esošais regulējums šādu pienākumu neparedz. Tādējādi publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumiem netiek ierobežota valsts finansējuma saņemšana un sadarbība ar personām, kurām ir neizpildītas saistības pret valsti vai pastāv citi iemesli to izslēgšanai no iepirkuma, skaidroja izmaiņu autori.

Ar likuma grozījumiem noteikts, ka gadījumā, ja pasūtītājs sastāv no atsevišķām struktūrvienībām, kurām nav noteikta patstāvīga atbildība par iepirkumu veikšanu, paredzamo līgumcenu noteiks kā visu struktūrvienību plānoto kopējo samaksu par iepirkuma līguma vai vispārīgās vienošanās izpildi. Patstāvīga atbildība par iepirkuma veikšanu paredzēta, ja pasūtītāja struktūrvienība saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kompetenci neatkarīgi veic iepirkumu un slēdz iepirkuma līgumu vai vispārīgo vienošanos, un to finansē no tās rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem konkrētā iepirkuma veikšanai.

Šādas izmaiņas likumā tika rosinātas, lai novērstu gadījumus, kad pasūtītājs nodod iepirkuma faktisko veikšanu tā struktūrvienībām, kurām nav patstāvīgas atbildības par to.

Ar likuma izmaiņām tiek precizētas arī iepirkuma dokumentācijas uzglabāšanas prasības.

Tāpat ar likuma grozījumiem tiek noteikts iepirkuma procedūru piemērošanas izņēmums Akadēmiskās informācijas centra vai Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautas kvalitātes nodrošināšanas aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem studiju virziena novērtēšanas procesā. Paredzēts, ka šiem pakalpojumiem nepiemēros likumā noteiktās iepirkuma procedūras.

 

Top komentāri

Neslāvs
N
Vairums to apsardzes uzņēmumu ir pretlatviski "zaļo cilvēciņu" inkubatori. Cieši saistīti ar interfronti(saskaņu) un kremli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas