Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ornitologs putnu darbošanos uz LNB jumta saista vai nu ar izpēti, vai barības meklējumiem

Iemesli, kāpēc putni knābā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jumtu, varētu būt vai nu izpētes, vai barības meklēšanas nolūkā, uzskata Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs ornitologs Viestus Ķerus.

Viņš gan apšauba, ka Gaismas pils jumta bojājumos ir vainojami putni, jo pats nav redzējis videoierakstus. Vienlaikus gan viņš neapgalvo, ka tas nav iespējams, jo ir redzējis dažādu putnu uzvedību.

Gadījumā, ja putni tiešām ir vainīgi, tad ir divi varianti, kāpēc ir tāda rīcība, aģentūrai LETA skaidroja Ķerus. Iespējams, ka putniem silikons saistās ar kaut ko ēdamu, piemēram, šķirbās varētu būt salīduši kādi kukaiņi. Otra versija ir par vārnu dzimtas putnu prāta spējām. Proti, ir zināms, ka vārnu dzimtas putni ir visai inteliģenti, tāpēc nevarot izslēgt, ka tā ir izpētes uzvedība vai izklaide no šo putnu puses.

Ieteikumus, kā atturēt putnus no uzturēšanās uz jumta, viņš atturējās sniegt, vien norādīja, ka jumta segumam būtu jāizvēlas tāds materiāls, kas nav tik viegli izknābājams.

Jau ziņots, ka Nacionālās būvkompāniju apvienības un būvuzrauga Hill International pārstāvji plāno piesaistīt ornitologus, lai rastu ilgtspējīgu "putnu problēmas" risinājumu nākotnē.

Pērn jūnijā ekspluatācijā nodotās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils jumtā šopavasar parādījās pirmais caurums. Defekts jumta korē tika fiksēts un pieteikts būvniekiem kā garantijas laikā risināma problēma.

Kā iepriekš skaidroja pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība pārstāve Ilga Sokolova, sūce ir radusies tehnoloģiski sarežģītā jumta izolācijas materiāla bojājumu dēļ. Ēkas spice ir veidota no dažādiem materiāliem, tāpēc to salaiduma vietās izmantoti izolācijas materiāli, tostarp silikons. Tika pieļauts, ka to izknābā putni. Jau iepriekš putni ēkas spicei sagādājuši problēmas, tāpēc Latvijas Nacionālā bibliotēka uzstādīja putnu atbaidītāju, tomēr bija redzams, ka tas problēmu nav atrisinājis pilnībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas