Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pabalstu varētu saņemt aprīlī

Simt miljoni eiro – par šādas summas izmaksu sabiedrības grupām, kurām šāds atbalsts būtu nepieciešams, ekonomikas stimulēšanas pakotnes ietvaros vienojušās valdību veidojošās partijas. Tas nozīmē, ka, pēc labklājības ministres Ramonas Petravičas (PCL) prognozēm, jau aprīlī šo pabalstu varētu izmaksāt. Vēl gan jāvienojas par detaļām.

Iespējamā 200 eiro vienreizējā pabalsta izmaksa vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem ir apspriesta jau iepriekš, bet jautājums bija, vai šādu pabalstu izmaksāt visiem, vai tomēr diferencēt, nosakot pensijas griestus, virs kuriem pabalstu tomēr neizmaksātu. Tāpat ir izskanējis alternatīvs priekšlikums par pabalsta apmēru, jo Jaunā konservatīvā partija (JKP) ierosinājusi izmaksāt 250 eiro, turklāt visiem bez jebkādiem pensiju apmēra limitiem. 


Administrēt nebūs grūti

Dzirdēts arguments, ka visiem pabalstu maksāt būtu lētāk un ātrāk, jo nebūtu papildu administrēšanas izmaksu. Petraviča žurnālistiem norādīja, ka administrēšanas problēmas rastos tad, ja dažādām iedzīvotāju grupām pabalsta apjoms atšķirtos. Šajā gadījumā runa ir par vienādu summu. No ministres teiktā arī izriet, ka pensiju saņēmēju loka ierobežojumu varētu ietekmēt tas, ka piešķirti ir 100 miljoni, bet, lai samaksātu visiem, kas šajās mērķa grupās ietilpst, vajadzētu 115 miljonus eiro un vēl četrus miljonus personām ar invaliditāti, kam vajadzīga īpaša kopšana. 

Skaidrojot, kāpēc gala lēmums tomēr nav pieņemts, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atgādināja, ka ir bijušas jau divas Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdes ar sociālo partneru piedalīšanos, kurās apspriests, kā labāk palīdzēt cilvēkiem, kam nepieciešams atbalsts, bet esošās programmas to nesniedz. "Labklājības ministrijai ir redzējums, kā naudu iespējams sadalīt, bet vērts ieklausīties sociālajos partneros, vai to var uzlabot," izteicās Kariņš. 
 

Priecāsies, ja būs visiem

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aija Barča jau iepriekš bija izteikusies, ka 200 eiro pabalstu varētu izmaksāt salīdzinoši mazāku pensiju saņēmējiem, bet ne tiem, kuru pensijas apmērs pārsniedz tūkstoti eiro. Viņa atzīst, ka sākumā kā slieksni pensijas apjomam, virs kura vienreizējo pabalstu varētu arī neizmaksāt, minējusi 600 eiro, taču saņēmusi kritiku, ka tas ir par zemu. Barča uzklausījusi Labklājības ministrijas informāciju, ka lielo pensiju saņēmēju nav daudz un vienkāršāk būtu izmaksāt šo pabalstu visiem. Taisnīgāk būtu papildu naudu piešķirt tiem, kam pensija ir zemāka, taču Barča atbalsta arī tādu risinājumu, ja pabalsti tiktu visiem pensiju un invaliditātes pabalstu saņēmējiem, kā arī tiem, kam piešķirts apgādnieka zaudējuma pabalsts. Pensionāru federācijas priekšsēdētāja arī priecātos, ja valdība piekristu JKP priekšlikumam un piešķirtu 250 eiro pabalstus. "Primārais pamats šādam pabalstam ir veselības aprūpe. Gan senioriem, gan invaliditātes pabalsta saņēmējiem ir grūti nokļūt pie ārsta un bieži vien nepieciešami papildu medikamenti. Bēdu stāstus mēs dzirdam vienu aiz otra, piemēram, par zālēm, kas nav kompensējamo medikamentu sarakstā, bet maksā 90 eiro, un ārsts saka pacientam, ka tās ir ļoti vajadzīgas, lai šis cilvēks dzīvotu," skaidro Barča. 

Saeimas Jauno konservatīvo frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans (JKP) Dienai argumentēja, ka tad, ja pabalstu saņēmēju loku ierobežos, sāksies strīdi par šo robežu un cilvēki, kuru pensija būs tikai, piemēram, vienu eiro lielāka par šo slieksni, pabalstu nesaņems un jutīsies sarūgtināti. Savukārt no Attīstībai/Par! frakcijas vadītājas Marijas Golubevas teiktā aģentūrai LETA izriet, ka šī politiskā spēka piedāvājums ir pieticīgāks – vienreizēju piemaksu jeb pabalstu piešķirt tiem pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem pensija ir mazāka par 500 eiro, izmaksājot tik lielu vienreizēju summu, lai kopumā katrs saņemtu vismaz 500 eiro. Cilvēkiem, kuri aprūpē cilvēkus ar invaliditāti vai smagi slimus cilvēkus, vai bērnus ar īpašām vajadzībām, A/P frakcija ierosinājusi maksāt 200–250 eiro vienreizēju pabalstu. 

Opozīcijā esošās partijas Saskaņa valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs Dienai saka, ka Saeimas frakcijā šo jautājumu apspriest nav nepieciešamības, jo ir skaidrs, ka pabalstu šai iedzīvotāju grupai vajag piešķirt, tāpat kā Saskaņa atbalstījusi 500 eiro pabalstu par katru bērnu. "Ir skaidrs, ka tā nebūs velti izmesta nauda," viņš piebilst. Vienlaikus Urbanovičs atbalsta domu, ka ļoti lielo pensiju saņēmējiem šādu pabalstu varētu arī neizmaksāt, ironizējot, ka nevajadzētu šos cilvēkus kaitināt ar tādiem niekiem kā 200 eiro. Turklāt, ja pabalstu izmaksātu mazākam cilvēku lokam, kam tas tiešām vitāli nepieciešams, varbūt varētu runāt par lielāku pabalsta apmēru, pieļauj politiķis. 

Tam nepiekrīt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis, kurš Dienai stāsta, ka frakcija iesniegusi Saeimā priekšlikumu par 200 eiro izmaksu visiem vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem. "Ja arī valdība iesniegs šādu priekšlikumu, viņi to būs noskatījušies no mums, līdzīgi kā ideju par pabalstu ģimenēm ar bērniem," apgalvoja Augulis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas