Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pabriks ar Daugavas Vanagiem vienisprātis par ārvalstīs kritušo karavīru pārapbedīšanu Latvijā

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) ar Daugavas Vanagu Centrālās padomes priekšnieku Juri Augustu ir vienisprātis par ārvalstīs kritušo karavīru pārapbedīšanu Latvijā, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrija.

Piektdien A.Pabriks tikās ar Daugavas Vanagu Centrālās padomes priekšnieku J.Augustu, lai apspriestu latviešu karavīru apbedījumu vietu statusu un sadarbību Otrā pasaules kara notikumu piemiņas saglabāšanā.

A.Pabriks norādīja, ka Aizsardzības ministrija šobrīd strādā pie likumprojekta par kara upuru apbedījumu statusu Latvijas Republikā. Likuma mērķis ir sekmēt Latvijas teritorijā atrodamo kara upuru apbedījumu juridisko aizsardzību, saglabāšanu un publisko pieejamību, kā arī bojā gājušo mirstīgo atlieku pārapbedīšanu. Likumprojektu plānots izstrādāt līdz  šā gada novembrim.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību iespēju robežās pārapbedīt Otrā pasaules karā ārvalstīs kritušos mūsu valsts karavīrus Latvijas teritorijā. A.Pabriks gan norādīja, ka joprojām galvenā problēma ir piekļūšana vairākiem Krievijas arhīviem, kas ļautu apzināt apbedījuma vietas. Tāpat puses vienojās, ka būtu jāuzsāk sarunas, lai apzinātu kritušos latviešu karavīrus Indoķīnā, kuri tur karoja franču armijas sastāvā.

„Latvijas armija šajā karā nepiedalījās, jo nepastāvēja Latvijas valsts, taču mūsu karavīri bija spiesti karot vairāku armiju sastāvā, lai aizstāvētu savu zemi un līdzcilvēkus. Ir pagājis pietiekami ilgs laiks, un mums uz notikušo jāraugās no cilvēcības viedokļa, izrādot cieņu kritušajiem,” sarunā uzsvēra A.Pabriks.

Tāpat puses pārrunāja vēstures liecības, kas par latviešu karavīriem atrodamas ārvalstīs, un iespējām Latvijas valstij tās atgūt.

Aizsardzības ministrija līdz šim atbalstījusi vairākus Daugavas Vanagu iniciētus projektus, kas galvenokārt saistīti ar piemiņas vietu sakopšanu un grāmatu izdošanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas