Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta (12:02) - Valdība ar pašvaldībām nespēj vienoties par IIN pārdali

Pirmdien Ministru kabineta komitejas paplašinātajā sēdē valdība un Latvijas Pašvaldību savienība nespēja panākt vienošanos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pārdali nākamajā gadā.

Valdība uzskata, ka par labu pašvaldībām līdzīgi kā patlaban būtu pārdalāmi 80% no IIN, bet Latvijas Pašvaldību savienība uzstāj uz 84%. Šī domstarpība arī tika fiksēta Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2014.gada vienošanās un domstarpību protokola projektā, kurš trešdien, 25.septembrī, tiks skatīts Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē.

Valdības kopējā IIN prognoze 2014.gadam ir 957,1 miljons latu. Pie sadalījuma 80% pret 20% ieņēmumi pašvaldību budžetos no IIN nākamgad prognozēti 765,7 miljonu latu lieli.  

Finanšu ministrijas pārstāvji sēdē brīdināja, ka pašvaldībām vēl labvēlīgāka IIN pārdale nozīmētu, ka pietrūktu naudas jaunajām politikas iniciatīvām. Pretēju viedokli pauda Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, kurš uzskata, ka pašvaldības savos budžetos 2014.gadā būtu pelnījušas 84% no IIN ieņēmumiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) pēc sēdes žurnālistiem sacīja, ka uz tik fundamentālām pārmaiņām, kādas IIN pārdalē prasa Latvijas Pašvaldību savienība, tik īsā laikā nebūtu gatava ne tikai Latvija, bet arī citas Eiropas Savienības valstis. Būtiskākais, pēc ministra domām, ir fakts, ka IIN nav mazināts, tādēļ pašvaldību ienākumos nākamgad nav kritums, bet gan vairāku desmit miljonu latu ieņēmumu kāpums.

"Redzot, kā pildās budžets, kā palielinās darba samaksa iedzīvotājiem, mēs esam pārliecināti, ka pašvaldībām nākamgad jau būs pietiekami lieli papildus līdzekļi, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Bet proporcijas mainīt tuvākajā laikā nav iespējams," teica Vilks.

Latvijas Pašvaldību savienības pozīciju ministrs vērtēja kā kaulēšanos un iešanu uz visu banku. "Tas parāda, ka pašvaldību pusē ir ļoti lieli mērķi, zināmā mērā tur arī iezīmējas politiskie notikumi, rudens politiskās vēsmas - budžets, gan nākamgad vēlēšanas," teica Vilks.

Vienlaikus par pragmatiskām un praktiskām lietām vienošanos izdosies panākt, prognozēja finanšu ministrs.

Protokolā projektā fiksētas vēl vairākas valdības un pašvaldību domstarpības par atsevišķiem Izglītības un zinātnes ministrijas, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Labklājības ministrijas jautājumiem. Piemēram, valdībai ar pašvaldībām jāmeklē kompromiss par zaudējumu segšanu reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem, par valsts autoceļu fonda finansējumu, par atbalstu bērniem no pusotra gada vecuma līdz brīdim, kad tiek sākta obligātā bērna sagatavošana skolai, par finansējumu brīvpusdienu nodrošināšanai 1.un 2.klases skolēniem un citiem jautājumiem.

Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2014.gada vienošanās un domstarpību protokolu iecerēts parakstīt līdz nedēļas beigām.

(Papildināts viss teksts.)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas