Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

papildināta (12:53) - Tiesa noraida AKKA/LAA prasību par mūzikas atskaņošanas aizliegumu Radio SWH

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien noraidīja Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasību par pagaidu līdzekļa - aizlieguma Radio SWH grupai atskaņot autoru mūziku, līdz netiks noslēgts licences līgums, - piemērošanu.

Tiesa uzskatīja, ka ar pagaidu noregulējuma iestāšanos Radio SWH tiks nodarīts būtisks finansiālais kaitējums, jo bez darbu atskaņošanas raidstacijas darbība tiks faktiski apturēta. Aizsardzības līdzeklis nav samērīgs, secināja tiesa.

Tāpat tiesa uzskatīja, ka apvienība nav savlaicīgi vērsusies tiesā ar pieteikumu par pagaidu līdzekļa piemērošanu, kā arī nespēja objektīvi paskaidrot, kāpēc tas ir nepieciešams tagad, jo pats pārkāpums ilgst jau piecus gadus. Tādā veidā tiesa secināja, ka apvienībai nodarītais kaitējums nav tik ļoti būtisks.

Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot blakus sūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

AKKA/LAA advokāte pēc sprieduma teica, ka lēmums par blakus sūdzības iesniegšanu vēl tiks apspriests.

Jau ziņots, ka AKKA/LAA tiesvedība ar Radio SWH ilgst jau kopš 2003.gada.

Savukārt AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Briģis biznesa portālam "Nozare.lv" teica, ka nav izslēgta iespēja tiesas nolēmumu pārsūdzēt. "Autoru organizācijas mērķis ir novērst jau vairāk nekā piecus gadus ieilgušo situāciju, kad raidorganizācija turpina uz autoru rēķina gūt peļņu, nenoslēdzot licences līgumu. Savukārt "Radio SWH" taktika līdz šim ir bijusi izmantot tiesvedību kā līdzekli, lai noildzinātu autoratlīdzības maksājumus uz vairākiem gadiem," situāciju raksturoja AKKA/LAA pārstāvis.

Briģis pauda nožēlu, ka pēc šī tiesas nolēmuma "Radio SWH" turpināšot atrasties priviliģētākā stāvoklī nekā citas raidstacijas, kuras godprātīgi maksā autoriem vienādu atlīdzību par vienādu mūzikas izmantojumu.

Apvienība tiesā ir iesniegusi divas prasības pret Radio SWH par autoratlīdzību nemaksāšanu kopumā 60 474 latu apmērā.

Pirmā prasība ir par autoratlīdzību nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada beigām. AKKA/LAA advokāte Inese Kukaine norādīja, ka kopš 2007.gada "Radio SWH" uzsāka autoru darbu izmantošanu bez rakstiskas licences esamības.

Otrā prasība ir par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šī gada 1.jūlijam.

AKKA/LAA prasību par Radio SWH autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada līdz 2009.gada beigām plānots skatīt šī gada 4.decembrī, savukārt aģentūras prasības par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šī gada 1.jūlijam izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

2003.gadā Augstākā tiesa noteica, ka Radio SWH būs jāmaksā AKKA/LAA atlīdzība autoriem 2% apmērā no radio ieņēmumiem, taču AKKA/LAA nepiekrita šādam lēmumam un pieprasīja maksāt vismaz 3,35% no kopējā apgrozījuma. Tādējādi faktiski AKKA/LAA vēlas teju dubultot maksājumu apjomu, biznesa portālam Nozare.lv klāstīja Radio SWH mārketinga un pašreklāmas daļas vadītāja Inita Pelse.

Patlaban Radio SWH ir nomaksājusi AKKA/LAA autoru atlīdzību atbilstoši 2003.gadā Augstākās tiesas apstiprinātajiem licences līguma noteikumiem par laika periodu līdz 2011.gadam ieskaitot. Tāpat Radio SWH advokāte tiesā apliecināja un arī prezentēja bankas izdrukas, ka raidorganizācija ir veikusi autoratlīdzības apmaksu arī par šī gada pirmo pusgadu.

(Pievienota 6.-7.rindkopa) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas