Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināta (13:50) - Valdība sola rast iztrūkstošos līdzekļus pedagogu algām

Pedagogu algām nepieciešamais finansējums tiks rasts valsts budžetā, tā šodien lēma valdība.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) uzdeva skaidri noteikt, ka finansējums pedagogu algām tiks nodrošināts, jo, viņaprāt, nebūtu pareizi likt pedagogiem mēnesi gaidīt un minēt, vai nauda algām būs vai nebūs. Savukārt pēc tam Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) ir jāprecizē tehniskās lietas - gan finansējuma avoti, gan arī nepieciešamais apjoms.

Kā norāda izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), šogad gandrīz pusi no iztrūkstošajiem sešiem miljoniem latu IZM nodrošinās no tās budžeta programmu pārdales, savukārt otru daļu - 3,5 miljonus latu - valsts nodrošinās no citām budžeta programmām. Savukārt nākamajos gados visi seši miljoni latu jau tiks paredzēti bāzes budžetā.

"Esmu pateicīgs kolēģiem un īpaši ministru prezidentam par izpratni un sadarbību, risinot budžeta iztrūkuma problēmu," pauda izglītības un zinātnes ministrs.

Aptuveni 2,5 miljonus latu iztrūkuma segšanai, kas radies mērķdotācijā pedagogu darba samaksai, IZM plāno nodrošināt no budžeta apakšprogrammas "Studiju un studējošo kreditēšana".

Kā skaidro ministrija, ietaupījums apakšprogrammā radies, samazinoties sešu mēnešu RIGIBOR likmei. Šī gada pirmajā pusgadā ir samazinājusies procentu starpība, ko sedz students un ko sedz Studiju un zinātnes administrācija kredītiestādēm par izsniegto studiju un studējošo kredītu no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

IZM bāzes izdevumos finansējums apakšprogrammā "Studiju un studējošo kreditēšana" procentu izdevumiem tika plānots, pieņemot, ka 2014.-2016.gadā vidējā RIGIBOR/EURIBOR procentu likme būs 6,2% apmērā. Tikmēr FM prognozes liecina, ka tā būs ievērojami zemāka 2014.gadā - 1,16%, 2015.gadā - 2,05% un 2016.gadā - 2,48%, norāda IZM.

Kā ziņots iepriekš, izglītības un zinātnes ministrs konstatējis, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums 6 042 100 latu apmērā mērķdotācijās pedagogu atalgojumam. Iztrūkums esot izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ, pildot IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības sadarbības memoranda nosacījumus.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas