Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināts (12:40) - Obligātu atstarojošu vestu vai atstarotāju lietošanu tumsā ieviesīs jau šoruden

Noteikumus par obligātu atstarotāja, atstarojošas vestes vai cita apģērba ar atstarojošiem elementiem valkāšanu tumšajā diennakts laikā plānots virzīt pieņemšanai Ministru kabinetā, lai tie būtu spēkā jau šoruden, trešdien nolēma Ceļu satiksmes drošības padomē.

Ņemot vērā, ka apmēram puse uz ceļiem bojāgājušo ir kājāmgājēji, jau iepriekš aktualizēts jautājums par atstarojošu vestu vai cita veida apģērbu ar atstarojošiem elementiem obligātu lietošanu kājāmgājējiem. To bija paredzēts iestrādāt Ceļu satiksmes noteikumos, taču, ņemot vērā likuma izmaiņu salīdzinoši lēno procesu Saeimā, tika rosināts šo normu virzīt pieņemšanai Ministru kabinetā, kas būtu daudz ātrāks process, padomes sēdē pauda Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis Jānis Golubevs.

"Tādā gadījumā jau rudenī tas varētu būt pieņemts un stāties spēkā," teica CSDD valdes loceklis.

Padome šo ideju atbalstīja bez iebildumiem.

Tāpat līdz rudenim paredz ieviest obligātu prasību, ka atstarojoša veste vai apģērbs tumšajā laikā obligāti būs jāvalkā arī velosipēdistiem, ja viņu braucamais nav aprīkots ar darba kārtībā esošiem lukturiem - baltu priekšā un sarkanu aizmugurē. Neatkarīgi no tā velosipēdam jābūt aprīkotam ar atstarotājiem priekšā un aizmugurē, kā arī uz pedāļiem un spieķos.

Tikmēr arī kopējā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem Latvijā ir ar nelāgu tendenci - Valsts policijas apkopotā statistika par cietušajiem un bojāgājušajiem uz ceļiem līdz šā gada 13.jūnijam liecina, ka, lai arī kopējais ceļu satiksmes negadījumu skaits, salīdzinot ar to pašu laika posmu pērn, ir samazinājies, taču ievainoto skaits ir pieaudzis no 1668 līdz 1714, savukārt bojāgājušo skaits pusgadā audzis no 57 līdz 77, izklāstīja Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Viņš skaidroja, ka būtisks skarbās statistikas aspekts ir "jaunība un pārgalvība, kas noved pie traģiskām sekām" un ikviens sabiedrības loceklis varētu vairāk iesaistīties preventīvi un censties nepieļaut, ka cilvēki un jo īpaši jaunieši reibumā sēžas pie stūres. Krapsis atsaucās uz nesenu gadījumu, kad iereibis jauneklis Saldus novadā iebrauca grāvī un negadījumā cieta četri jaunieši.

Tuvojoties Jāņiem, satiksmes uzraugi gatavojas būt "mobili" un svētku dienās strādās vietās, "kur mūs vismazāk gaida" ar mērķi, lai traģēdiju līkne ietu uz leju, solīja Krapsis.

Pievienota 5.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas