Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināts (14:20) - Gaismas pils lasītājiem būs pieejama šovasar

Formalitātes un nepieciešamās atļaujas saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas sagatavošanu izmantošanai drīzumā būs nokārtotas un Gaismas pils nodošana ekspluatācijā gaidāma maijā, lasītavas pakāpeniski būs pieejamas no jūnija, bet oficiālā atklāšana - 29. augustā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja kultūras ministre Dace Melbārde (NA) un LNB direktors Andris Vilks.

Viens no kavēkļiem ēkas nodošanai ekspluatācijā bija ēkas tuvumā esošie trolejbusu kontakttīklu balsti jeb vadu turētāji, uz kuru nomaiņu uzstāja SIA Rīgas satiksme (RS), taču panākta vienošanās, ka tas tiks izdarīts 2015. gada pirmajā pusē, līdz ar to maija sākumā sagaidāms Rīgas Būvvaldes atzinums par ēkas gatavību nodošanai ekspluatācijā, pavēstīja LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe.

Tāpat LNB ēkā esot novērsti trūkumi ēkas ugunsdzēsības sistēmā un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ekspertu pozitīvs slēdziens par to sagaidāms nākamnedēļ, pavēstīja Dripe.

Melbārde uzsvēra, ka visas iesaistītās puses ir ieinteresētas, lai LNB jaunā ēka būtu izcili augstvērtīga būve, kurā galvenokārt ir domāts par cilvēku drošību un ērtībām, tāpēc sagatavošanās ēkas nodošanai ekspluatācijā nedrīkst tikt sasteigts.

"Šis ir bijis ļoti sarežģīts process un esam ieinteresēti, lai LNB jaunā ēka būtu izcili augstvērtīga būve, kurā galvenokārt ir domāts par cilvēku drošību un ērtībām, un priekšzīmīgs piemērs visai Latvijas būvniecības nozarei. (..) Steiga šajā jautājumā nav pieļaujama," teica ministre.

Pašlaik ēkā tiek veidots ēdināšanas komplekss, kura projektu nācies pārstrādāt saistībā ar papildu prasībām līdz ar Eiropas Savienības prezidentūras pasākumiem 2015.gada pirmajā pusē. Tāpat turpinās teritorijas labiekārtošana, pastāstīja Nacionālās Būvkompāniju apvienības būvdarbu vadītājs Valdis Koks. Tāpat pašlaik notiek ēkas aprīkošana ar mēbelēm. 

Vienlaikus jau notiek aktīva LNB krājumu pārvešana no pašreizējām krājumu vietām, jo LNB jaunās ēkas krātuves atbilstot ekspluatācjas noteikumiem. Kopš aprīļa vidus tiek pārvesti krājumi no ēkas Jēkaba ielā 6/8, drīzumā sāksies krājumu un citu vērtību pārvešana no ēkas Kr.Barona ielā 14, tad no Tērbatas 75, tad no mūzikas nodaļas Kr.Barona ielā 3 un visbeidzot - no ēkas Anglikāņu ielā 5, kur atrodas bibliotēkas IT resursi.

"Bibliotēka pakļauta visam kopējam režīmam, bet nevar vienkārši sēdēt un gaidīt atļauju saskaņošanu," teica Vilks. Viņš ir apmierināts, ka pārvākšanās ritot raiti. Kopumā septiņu mēnešu laikā jāpārved vairāk nekā 3 miljoni dažādu krājuma vienību.

Apmeklētājiem bibliotēkas ēka varētu būt pieejama, sākot no jūnija, kad jauno ēku un tajā izvietotos resursus plānots pakāpeniski "stāvu pa stāvam" darīt pieejamu lasītājiem, pastāstīja LNB direktors Vilks.

Līdz vasarai LNB ēkā notiks vairāki ierobežotas piekļuves pasākumi - izstāde par Kurzemes hercoga bibliotēkas krājumu, kas ir kolekcija, kas no Rīgas aizvesta pirms 300 gadiem un pašlaik izvietota Helsinku un Sanktpēterburgas bibliotēkās. Savukārt maija beigās notis neliels pasākums saistībā ar pāvesta Jāņa Pāvila II kanonizāciju.

Gaismas pils ir viens no apjomīgākajiem un tehnoloģiski sarežģītākajiem projektiem Latvijas vēsturē. 2008.gada aprīlī valsts aģentūra Jaunie trīs brāļi līgumu par LNB jaunās ēkas būvniecību noslēdza par 135,3 miljoniem latu (192,5 miljoniem eiro), ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, - par šādu summu darbus apņēmās veikt Nacionālo būvkompāniju apvienība, kuras piedāvājums, lai gan nebija lētākais, tika atzīts par saimnieciski izdevīgāko.

Līdz šim projekts valstij izmaksājis jau 135,7 miljonus latu (193,1 miljonu eiro), šogad tam atvēlēti vēl vairāki miljoni. Gaismas pils kopējās izmaksas pārsniegs 180 miljonus latu (256,1 miljonu eiro). 

Pievienotas 4. līdz 6.rindkopas un pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas