Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (15:56) - Pedagogi maijā izies ielās

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien, 19.martā, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (Vienotība), nolēma 12.maijā rīkot protesta akciju, portālam Diena.lv pastāstīja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

Tikšanās ar Druvieti bijusi konstruktīva un plānotā protesta akcija nav vērsta pret Druvieti vai Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). Gluži pretēji – tā vairāk ir atbalsta akcija IZM iecerētajām reformām, bet vērsta pret valdību kopumā. Pedagogi lēmuši ar protesta starpniecību brīdināt valdību, ka tai jāpilda valdības deklarācijā ierakstītais.

Par protesta formu vēl tikšot diskutēts, trešdien izskanējušas versijas to rīkot gan kā gājienu, gan demonstrāciju. Arī dalībnieku skaits vēl tiks apzināts. LIZDA pārstāvis norādīja, ka protesta akcija būs miermīlīga. 

Druviete pedagogus aicinājusi lēmumu par protestu rīkošanu atlikt līdz maija beigām, jo maija sākumā valdībā paredzēts skatīt jautājumus, kas saistīti ar pedagogu atalgojumu. Arī pedagogi no reģioniem izteikušies par problēmām, kas nav atrisinātas un ministre saprotot, ka pedagogu pacietība nav neizmērojama. LIZDA biedri tomēr vienojās "brīdinājumu" protesta veidā izteikt jau maija vidū. "Nepaust savu attieksmi šobrīd, būtu klusībā pateikt, ka problēmu nav un viss ir kārtībā. Pedagogi pastāv uz savām prasībām un tās ir steidzami jārisina," teica Grigorjevs. Viņš piebilda, ka 12.martā skolēniem eksāmeni nav paredzēti, tā ir starpeksāmenu diena. 

IZM Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļas vecākā konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Zaharova portālam Diena.lv norādīja, ka ministrija patlaban strādā, veidojot jaunu pedagogu darba samaksas modeli.

"Esmu pārliecināta, ka nākamā gada septembrī spēkā būs tāds pedagogu darba samaksa modelis, kas ļaus efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus, kā arī nodrošinās taisnīgumu, caurspīdīgumu un skolotāju darba samaksas pieaugumu, kas ir ļoti svarīgs mērķis," akcentē ministre, norādot, ka jaunais modelis nodrošinās konsekventu virzību uz pedagogu atalgojuma paaugstināšanu.

Druviete apliecināja, ka plānotajā laika posmā jauno pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli izdosies izstrādāt. Tāpat viņa norādīja, ka tiks risināts jautājums par akadēmiskā personāla darba samaksu, atalgojumu pirmskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kā arī finansējumu zinātnei.

IZM darba grupa sagatavos vairākus apspriežamos variantus, bet izvēlēto jauno modeli sākotnēji aprobēs dažādu tipu skolās, lai no 2015.gada septembra jaunais modelis varētu stāties spēkā. Ministre uzsvēra, ka nav pamata skepsei, ka tas netiks izdarīts, un aicināja darba grupas veikumu neapšaubīt priekšlaicīgi.

Druviete arī uzsvēra, ka pedagogi šā gada septembrī saņems to darba samaksu, par ko ir notikusi vienošanās jau iepriekšējās valdības laikā, proti, samaksa par vienu likmi būs 420 eiro. 

Lai arī 2012.gadā veikto kļūdaino aprēķinu dēļ IZM budžetā šogad trūkst 2,5 miljoni eiro pedagogu darba samaksai, ministre apliecināja: "Trūkstošais finansējums tiks nodrošināts, es nepieļauju citu iespēju, jo tā ir mantota problēma un par to nav jāmaksā skolotājiem. Šie līdzekļi ir jāatrod, jo ir skaidrs, ka mūsu skolas būs tik labas, cik kvalificēti būs skolotāji. Kvalifikācijai ir nepieciešams cienīgs atalgojums". Nepieciešamo finansējumu ministrija valdībai plāno prasīt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ministre ir pārliecināta, ka Finanšu ministrija piešķirs trūkstošos līdzekļus piemaksām tiem skolotājiem, kuri kvalitātes pakāpes ieguvuši pēc Eiropas Sociālā fonda projekta noslēgšanās, un būs arī finansējums papildu pienākumu apmaksai 40% apmērā no likmes. 

Līdz 1.maijam IZM gatavos informatīvo ziņojumu valdībai par trūkstošajiem finanšu līdzekļiem šim gadam, savukārt jaunās politikas iniciatīvas ministrijai jāformulē līdz 1.augustam.

No 2014.gada 1.septembra tiks paaugstināta vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu zemākās mēneša darba algas likme pedagogiem ar darba stāžu virs desmit gadiem 420 eiro apmērā, ar darba stāžu 5-10 gadiem 410 eiro apmērā, ar darba stāžu līdz 5 gadiem 400 eiro apmērā.

Saskaņā ar iepriekšējā Ministru kabineta lēmumiem un šīs valdības deklarācijā noteikto uzdevumu līdz 2015.gada 1.septembrim ir jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas būs aprēķina metodikā caurskatāmāks un ļaus efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus. 

Pedagogi jau iepriekš norādījuši plāno piketu, jo līdz šim jaunā valdība nav uzsākusi efektīvu darbu nedz pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa, nedz pie samaksas paaugstināšanas grafika.

Druviete iepriekš žurnālistiem ir sacījusi, ka redz lielas iespējas pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un taisnīgam atalgojuma modelim, tāpēc tas ir viens no steidzamākajiem darbiem

Pievienots IZM komentārs no 5.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas