Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (16:17) - Expo veidotāji: EM pārspīlēti vienkāršojusi projekta tāmes pozīcijas

Ekonomikas ministrija (EM), sniedzot informāciju par Expo 2015 izmaksām__, ir neprecīzi un nepilnīgi atainojusi informāciju - uzrādītie skaitļi ir tikai aptuvenas gadu vecas tāmes dati, piektdien preses konferencē informēja projekta organizatoru komandītsabiedrības valdes loceklis Ģirts Majors.  

Piemēram, zem vārda Instagram sadaļas tāmē, kā norādīja rīkotāji, bija aprakstīts "starptautisks projekts, kurā būtu paredzēta liela latviešu ēdienu recepšu izstāde." Projektu sākt bija paredzēts februārī un tas ilgtu deviņus mēnešus - Instagram tiktu izmantots tikai kā rīks, ar kuru veidot izstādi Latvijas paviljonā, kā arī lai izveidotu apjomīgu latviešu ēdienu datu bāzi.

Paviljona direktore Elīna Vikmane zināja teikt, ka par šo projekta daļu vēl nemaz "nekāds šāds rēķins nav iesniegts".

Savukārt par muzikālo jaundarbu, kura izmaksas norādītas ap 60 000 eiro, komanda skaidro, ka "jaundarbs" nozīmē gan 35 minūšu muzikālu jaundarbu, kurā ir paredzēta arī 35 minūšu gara video filma, gan trīs lielas instalācijas. Savukārt visiem māksliniekiem vēl nav samaksāts, jo "darbi vēl nav pabeigti", tādēļ, iespējams, vēl nav noslēgti līgumi.

Majors arī norādīja, ka pēc vēlēšanām no sarunām ar ministrijas pārstāvjiem komanda noprata, ka projekts tiks turpināts, bet "dzīvē izrādījās, ka ministre nekādas sarunas neturpināja". Viņš arī piebilda, ka vēl aizvien ir gatavs runāt ar "ministrijas cilvēkiem".  

EM, pēc projekta autoru teiktā, ir redzējusi projekta aprakstu, un bija iespējams secināt katra projekta apmērus, un Majors sacīja, ka vienmēr ir bijis gatavs "stundām ilgi" skaidrot katras tāmes pozīcijas nozīmi, kas kā viņš piebilda ir gadu veca, un projekta izmaksas tajā bija noteiktas aptuvenas, tādējādi skaidrojami apaļie skaitļi.

Savukārt kā vēsta aģentūra LETA ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) piektdien atzinusi, ka komandītsabiedrības līdz šim iztērētās naudas - aptuveni 800 000 eiro - izlietojums nav skaidrs. Tāpēc ministre uzdevusi ekspertiem precīzi izanalizēt, par ko komandītsabiedrība ir maksājusi. Viņa piebilda, ka EM nav informācijas par to, ar ko komandītsabiedrība projekta ietvaros slēdz līgumus un par kādām summām.

Ministre arī atzina, ka līgumus par radošiem pakalpojumiem būs grūti izvērtēt. "Radošas lietas nav tik viegli novērtēt. Ja kaut kas sākotnēji šķiet liels un uzpūsts, pēc izvērtēšanas izrādās - nav nemaz tik traki. Bet pirmais iespaids par Expo 2015 līdz šim slēgtajiem līgumiem - red.] - ir par traku. Rezultāts, kas patlaban ir piedāvāts, neatbilst tām summām, kas ir samaksātas. Ja summas būs samaksātas neatbilstoši padarītajam darbam, prasīsim kompensācijas likumā paredzētajos veidos. Tas nebūs vienkāršs process, bet ceram mēneša laikā noskaidrot," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Ministre stāstīja, ka tiks izvērtēti ne tikai komandītsabiedrības slēgtie līgumi, bet arī EM atbildīgo amatpersonu rīcība.

Bet Majors preses konferencē sacīja, ka "šodien publiskajā telpā nonākušie apvainojumi (..), mūsuprāt, ir ļoti tendenciozi, norāda uz to, ka šim jautājumam ir tendenciozs un politisks raksturs."

"Mēs esam ļoti lielā neizpratnē, ka mūsu radošās komandas darbs tiek izmantots, lai apšaubītu šī projekta jēgu," apbēdinājumu pauda Expo 2015 valdes loceklis, norādot, ka pēc negatīvās ažiotāžas iespējams daļa no māksliniekiem un komandas nevēlēsies turpināt darbu, neskatoties uz valdības lēmumu nākamajā nedēļā. 

Laikraksts Diena piektdien jau rakstīja par šķietami nesamērīgajām Expo 2015 izmaksām, ka īpaši krīt acīs, raugoties uz pozīcijām, kurās saskaldītas sociālo tīklu izmantošanas izmaksas - kopumā 69 487 eiro.

Instagram ir sociālais tīkls, kurā lietotāji var ievietot fotogrāfijas ar aprakstiem. Sociālā tīkla Instagram izmantošana Expo 2015 projektā vien izmaksāšot 34 487 eiro.  Piemēram, Saeimas kontam Instagram tīklā seko 565 lietotāji, konts tiek ikdienā papildināts, izmantojot parlamenta preses dienesta cilvēkresursus. Salīdzinājumam - komandītsabiedrības Expo 2015 izveidotajā Instagram kontā kopš 2014.gada aprīļa ar lielu neregularitāti ievietotas 17 fotogrāfijas, un kontam ir vien 177 sekotāji.

papildināts ar ekonomikas ministres viedokli 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas