Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (18:33) - Nesamaksājot parādu, KVV Liepājas metalurgam jūnija vidū draud apturēt gāzes un elektrības piegādi

Ja AS KVV Liepājas metalurgs līdz 19.jūnijam nesamaksās AS Latvijas Gāze parādu par piegādāto gāzi, uzņēmumam varētu apturēt gāzes piegādi, norāda Latvijas Gāzes pārstāvis Vinsents Makaris.

Makaris apstiprināja, ka KVV Liepājas metalurgs joprojām nav veicis samaksu par piegādāto gāzi.

Latvijas Gāze ceturtdien brīdinājusi rūpniecības uzņēmumu, ka gadījumā, ja tas līdz 19.jūnijam nesamaksās par piegādāto gāzi, tad šajā datumā Latvijas Gāze varētu apturēt gāzes piegādi uzņēmumam.

Arī AS Latvenergo ir brīdinājusi AS KVV Liepājas metalurgs par elektroenerģijas piegāžu pārtraukšanu, ja līdz 15.jūnijam netiks samaksāts par uzņēmumam nosūtītajiem rēķiniem.

Uzņēmumā uzvēra, ka KVV Liepājas metalurgs joprojām ir parādā Latvenergo un rēķinu apmaksa nenotiek līgumā paredzētajos termiņos.

Kopš 27.maija uzņēmums ir pārtraucis rēķinu apmaksu par piegādāto elektroenerģiju maija pirmajā un otrajā dekādē par kopējo summu 326 511 eiro. 5.jūnijā Latvenergo izrakstīja rēķinu par galīgo elektroenerģijas patēriņu maijā - 598 429 eiro ar apmaksas termiņu 15.jūnijā. Šodien tika izveidots rēķins par jūnija pirmajā dekādē patērēto elektroenerģiju - 130 883 eiro.

Latvenergo norāda, ka KVV Liepājas metalurga vadības publiskie paziņojumi par finansiālu problēmu neesamību ir pretrunā ar faktisko rīcību. Tiek prasīts pārcelt līgumā paredzētos rēķinu apmaksas termiņus, kā arī metālapstrādes uzņēmuma vadība izsakās par ražošanas neizdevīgumu saistībā ar nestabilo situāciju metāllūžņu tirgū, kā arī izvirza prasību par vietējā metāllūžņu un armatūras tirgus aizsardzību.

Izvērtējot situāciju, Latvenergo piegādātāji ir spiesti atzīt, ka pastāv augsts risks nesaņemt atlīdzību no KVV Liepājas metalurgs par piegādāto elektroenerģiju ap 700 000 eiro apmērā.

KVV Group līdzīpašnieks Valērijs Krištals norāda, ka maksājumi par gāzi un elektrību tiek veikti un nekādi milzu parādi neveidojas.

"Nepieļauju pat iespēju, ka rūpnīcai varētu atslēgt gāzi vai elektrību. Rūpnīcai pietiek arī apgrozāmo līdzekļu. Tiesa, tikko iepirkām 23 000 tonnu sagatavju velmēšanai, tāpēc lūdzām nelielas izmaiņas maksājumu grafikā, atliekot kārtējo maksājumu uz nedēļu vai divām. Latvijas Gāze maksājuma atlikšanai nepiekrita, tāpēc maksāsim saskaņā ar grafiku, savukārt Latvenergo kopā ar Ekonomikas ministriju gatavs runāt par iespējamiem atliktiem maksājumiem," sacīja Krištals.

Jau ziņots, ka KVV Liepājas metalurgs kavē maksājumus AS Latvenergo un AS Latvijas Gāzei, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumos. Uzņēmumi kavēto maksājumu apmēru neatklāja.

Savukārt KVV Liepājas metalurga pārstāvji stāstīja, ka velmētavas darbība ar šī brīža jaudām spēj finansiāli nosegt uzņēmuma izmaksas. 9.jūnijā par gāzi tika veikts pārskaitījums 250 000 eiro apjomā. Nākamais maksājums 240 000 eiro apmērā ir jāveic līdz 19.jūnijam. Savukārt Latvenergo ir veikts maksājums par 163 000 eiro, līdz 12.jūnijam tiks veikta vēl tādas pašas summas apmaksa, bet patlaban lūgts pa daļām apmaksāt 580 000 eiro līdz mēneša beigām.

Kā ziņots, AS KVV Liepājas metalurgs spiesta sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos, sacīja KVV Liepājas metalurga valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Maija sākumā Liepājas metalurgā strādāja aptuveni 960 darbinieki, taču mēneša beigās uzņēmuma vadība paziņoja, ka pēc ražošanas sašaurināšanas rūpnīcā darbu turpinās vien nepilni 300 darbinieku.

(papildināta 4.-8.rindkopa) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas