Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

papildināts (18:53) - Rīgas lidostas valdē atbrīvo vietu ekspremjera biroja vadītājai

Starptautiskās lidostas Rīga valdē otrdien iecelta ekspremjera Valda Dombrovska (Vienotība) bijusī biroja vadītāja Olita Augustovska, Diena uzzināja Satiksmes ministrijā. 

Savukārt valdes locekļa amata pienākumus vairs nepildīs līdzšinējais valdes loceklis Agris Balodis, kurš zaudējis Satiksmes ministrijas uzticību. Pārējie lidostas valdes locekļi pagaidām turpinot darbu, taču Baloža atcelšana no amata, visticamāk, nebūs pēdējā. "Izmaiņas valdē turpināsies," uzsvēra satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība).

Balodis portālam Diena.lv norādīja, ka nevēlas komentēt akcionāra - Satiksmes ministrijas - pieņemtos lēmumus. 

Brīfingā pēc akcionāru sapulces tika skaidrots, ka Balodis pārkāpis dienesta pilnvaras, līdz ar to bija jāseko reakcijai. Balodis esot vienpersoniski parakstījis dokumentus, neskatoties uz pienākumu par to informēt citus. Viņš esot rīkojies tā, ka radījis potenciālu kaitējumu lidostas un valsts interesēm. Uz Nozare.lv jautājumu, vai Baloža lieta ir saistīta ar faktu, ka lidosta Rīga gada sākumā atteikusies no cietušā statusa lietā pret bijušo airBaltic vadītāju Bertoltu Fliku, kuru Ģenerālprokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības par šo epizodi, Matīss norādīja, ka patlaban viņš nevarot to ne noliegt, ne apstiprināt, piebilstot, ka arī turpmāk lidostā gaidāmas izmeklēšanas.

Matīss uzsvēra, ka pārvaldības problēmas lidostā ir aktualizējušās pirms pāris mēnešiem. Viņš norādīja, ka bijusi skaļa noklausīšanās lieta, pēc kuras bažīgu viņu darījis fakts, ka atstādināti ir tikai "malējie" jeb izpildītāji. Arī līdz šim vainīgie neesot atrasti. Viņš arī informēja, ka šie atstādinātie tehniskie izpildītāji jau ir sūdzējušies tiesā un rīt tiks noskaidrots, cik korekti procedūras ir veiktas.

Februāra sākumā savukārt ministrija no Ģenerālprokuratūras saņēmusi vēstuli ar bažām par atsevišķu valdes locekļu kompetenci rīkoties lidostas vārdā vienpersoniski. Izmeklēšana jebkurā gadījumā turpināšoties. Šodienas akcionāru sapulcē esot izvērtēta valdes locekļu atbildība, lai tiktu skaidrībā ar šiem pēdējo mēnešu notikumiem. Matīss uzsvēra, ka šis darbs nav beidzies un tas tiks turpināts. Akcionārs turpināšot sekot līdzi valdes lēmumiem, tie tikšot vērtēti, un nepieciešamības gadījumā tikšot ziņots atbildīgajām institūcijām.

Matīss uzsvēra, ka vēlas pilnībā uzticēties lidostas vadībai un tai esot jāgarantē gan drošība, gan caurspīdīgums. Viņš norādīja, ka Augustovsku augstu vērtē kā profesionāli pārvaldības jomā un viņu uzrunājis jau janvārī, vēl nebūdams Vienotības biedrs. Konkursu rīkošana uz valdes locekļu amatiem viņam nešķiet lietderīga, jo tad sākoties tiesvedības, ņemot vērā, ka pretendentu esot daudz un pārsūdzības esot neizbēgamas. Viņš uzsvēra, ka patlaban savā tuvumā viņš neredz labāku kandidātu par Augustovsku.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA nevēlējās plaši komentēt šo jautājumu, uzsverot, ka tas nebija viņa lēmums, kā arī partijā par to netika spriests. Kampars norādīja, ka par šo jautājumu atbildīgs satiksmes ministrs, kā arī pauda pārliecību, ka Matīss izvērtējis visus argumentus, pieņemot šo lēmumu. 

Ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa savukārt skaidroja, ka valde ir atbildīga par noklausīšanās lietas dienesta izmeklēšanu, kura patlaban esot pabeigta. Tagad daži lēmumi esot jāsaskaņo ar arodbiedrību. Kad valde pieņemšot lēmumu, tikšot sasaukta nākamā akcionāru sapulce. 

Uzņēmumu reģistra datubāzes Lursoft informācija liecina, ak Balodis ir lidostas Rīga valdes loceklis kopš 2012.gada 28.decembra. Darbu lidostas valdē turpina valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks un valdes locekļi Andis Damlics, Ilona Līce un Raimonds Rožkalns. 

Kā vēstīja Diena, satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) bijušā premjera Dombrovska biroja vadītāju Augustovsku uzrunājis uzņemties lidostas Rīga valdes locekļa pienākumus, kam viņa esot piekritusi. Uz jautājumu, vai obligāti šī jautājuma risināšanā bija jāieceļ kāds papildu valdes loceklis, Matīss uzsvēris, ka viņai ir pieredze pārvaldībā un ir svarīgi, lai "lidostai ar ministriju būtu cieša saikne, lai turpmāk nenotiktu līdzīgi brīnumi". Viņš arī uzsvēra, ka speciāli vieta nevienam gatavota netika. Lidostas vadītājs Aldis Mūrnieks no valdes locekļa tika pārcelts par priekšsēdētāju, tāpēc atbrīvojusies viņa vieta.

Tāpat vēstīts, ka gadījumā, ja parādīsies informācija par korupcijas riskiem saistībā ar Augustovskas iecelšanu lidostas Rīga valdē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs varētu izvērtēt radušos situāciju.

Pievienots Vienotības ģenerālsekretāra Arta Kampara teiktais 8.rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pūpols ieņems Melbārdes vietu EP

No Nacionālās apvienības (NA) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošais Ansis Pūpols stāsies Daces Melbārdes (JV) vietā Eiropas Parlamentā (EP), viņai noliekot mandātu priekšlaicīgi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas