Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Par Rīgas pils muzeju likteni beidzot lems valdībā

Par Rīgas pils ugunsgrēkā cietušo muzeju likteni beidzot lems valdībā. Kultūras ministrija (KM), VAS Valsts nekustamie īpašumi un muzeji vienojušies, ka optimālākais risinājums vērtīgo krājumu saglabāšanai būtu scenārijs, kurā muzeji pilnībā atstātu Rīgas pili. Tiešās izmaksas, īstenojot šādu scenāriju, ir vairāk nekā 2,9 miljoni latu, teikts informatīvajā ziņojumā, kuru nākamnedēļ uzklausīs Ministru kabinets.

Nedaudz lētāk izmaksātu citi rīcības varianti, proti, muzejiem paliekot pilī, izmaksas būtu vairāk nekā 2,8 miljoni lati, bet daļēji paliekot pilī - vairāk nekā 2,5 miljoni latu.

Jau nākamnedēļ valdībai būs jālemj par vairāk nekā pusmiljona jeb  658 283 latu piešķiršanu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu muzeju krājumu bojāšanās novēršanu, pārvietošanu, saglabāšanu un pieejamību.

Tāpat valdība lems par apjomīgām ilgtermiņa finanšu saistībām attiecībā uz muzejiem un to krājumu pārvietošanu.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs varētu pārcelties uz ēku Brīvības bulvārī 32, kur savulaik atradās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte, un uz ēku Lāčplēša ielā 106/108. Ugunsgrēka seku novēršanai nākamgad muzejam būtu vajadzīgs 171 891 eiro, pārcelšanās izdevumiem 2014.gadā - 410 757 eiro, 2015.gadā 42 686 eiro un 2016.gadā 5122 eiro. Aprīkojuma iegādei nākamgad vajadzīgi vēl  483 286 eiro. Tāpat ievērojami līdzekļi nepieciešami nomas maksai.

Rakstniecības un mūzikas muzejs varētu pārcelties uz Tērbatas ielu 75, kur atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpas, tas nākamgad izmaksātu 146 270 eiro. Savukārt Latvijas Nacionālais mākslas muzejs no Rīgas pils pārceltos uz kādām privātā sektora telpām, tas nākamgad izmaksātu 112 176 eiro. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumus varētu pārcelt uz ēkām Bauskas ielā 20 vai Ganību dambī 24a. Nauda nepieciešama arī aprīkojuma iegādei un nomas maksai.

Jau vēstīts, ka joprojām nav skaidrības, vai Rīgas pils pagaidu jumts, sākoties lietus un vēlāk arī sniega sezonai, spēs pasargāt vēsturisko celtni līdz pavasarim. Tāpat nav skaidrības arī par Rīgas pils ugunsgrēkā cietušo muzeju krājumu likteni - par iespējamiem trīs scenārijiem tiek runāts jau ilgāku laiku. Sākotnēji nosauktās izmaksas gan tagad nedaudz koriģētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas