Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Pārdroša patvaļība, kas beidzas ar nāvi

Patvaļīga gāzes pieslēgšana lielākoties tiek veikta sociāli nelabvēlīgās mājsaimniecībās, kurām jau radušās problēmas ar pakalpojuma apmaksu. Savukārt elektroenerģijas gaisvadu līnijām nelegālā pieslēgšanās visbiežāk notiek lauku reģionos. Pilsētās pārkāpumi galvenokārt saistīti ar iejaukšanos elektroenerģijas skaitītāju darbībā. Tā Dienai atzīst Latvijas gāzes (LG) un Sadales tīklu pārstāvji.

Dažās dienās valsti skārušas jau divas traģēdijas, kas saistītas ar patvaļīgu rīcību ar elektrību vai gāzi. Nesen nelegāla gāzes pieslēguma dēļ notika eksplozija kādā Liepājas daudzdzīvokļu namā. Vīrietis, kurš bija guvis trešās pakāpes apdegumus, tika nogādāts slimnīcā, taču mediķiem viņu glābt neizdevās. Pēc sprādziena slimnīcā tika nogādāti vēl seši cilvēki, no kuriem divi ir bērni.

Tikai pāris dienu vēlāk Latviju satrieca cita traģēdija. Kāds 1970. gadā dzimis vīrietis lauku viensētā centās šķūnim pieslēgt elektrību, izmantojot atkailinātus alumīnija vadus. Vīrietis guva nāvējošu elektrotraumu. Gāja bojā arī viņa dzīvesbiedre, kura mēģināja vīrieti glābt. Līdz ar šo nelaimi bez vecākiem palika trīs bērni.

Sadales tīkls savu līdzatbildību notiekošajā noliedz. Uzņēmuma pienākums ir rūpēties par elektrības piegādi līdz noteiktai robežai, savukārt objektu iekšējo elektrotīklu apkalpošana un uzturēšana esot pašu klientu kompetencē. Uzņēmuma pārstāvis Artūrs Zālītis arī atgādina, ka ikviena patvaļīga darbība elektrolīnijās un elektroietaisēs ir bīstama cilvēka dzīvībai un veselībai. Uzņēmums nelegālos pieslēgumus kontrolē. Tas parasti tiek darīts, veicot patēriņa atšķirību analīzi, uzmanība tiek pievērsta arī gadījumos, ja speciālisti konstatē būtiskas elektrības patēriņa izmaiņas.

Latvijas gāzes pārstāvis Vinsents Makaris Dienai atklāj, ka vidēji gadā tiek konstatēti 10-15 nelegāli gāzes pieslēgumi. Īpašas revīzijas tiek veiktas reizi piecos gados. Tad tiek pārbaudīti teju visi klienti. Ir arī tādi, kas speciālistus dzīvoklī nelaiž. Ja ir aizdomas par nelegālu pieslēgumu, LG talkā sauc policiju, bet ikdienā nozīmīgu atbalstu sniedz kaimiņu sūdzības. "Tādā veidā viņi cenšas pasargāt arī sevi, jo, ja notiek sprādziens, var sabrukt visa ēka. Viena neprātīga cilvēka dēļ var ciest visi pārējie. Ir gadījumi, kad mēs saņemam izsaukumu, kad nelegālā pieslēguma dēļ jau notikusi noplūde," skaidro Makaris.

Tajā pašā laikā viņš teic, ka visbiežāk uzņēmuma speciālisti konstatē situācijas, kad iedzīvotāji cenšas patvaļīgi regulēt gāzes skaitītāju iekārtas. Šajās situācijās izteikti sāk izpausties cilvēku "radošums". Tomēr jāatceras, ka tas ir bīstami un darbības ap gāzes sistēmu drīkst veikt tikai sertificēti speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas