Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pasta nozares komersanti saskata tirgus kropļošanas draudus

Lai gan jau no šī gada sākuma pasta tirgus Latvijā uzskatāms par liberalizētu, ierēdņu un politiķu lēmumi rada iespaidu, ka tiek darīts viss iespējamais, lai valsts akciju sabiedrība Latvijas pasts (LP) atrastos labvēlīgākā situācijā, salīdzinot ar citiem pasta nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, uzskata pasta nozarē strādājošie komersanti un viņus pārstāvošā Tiešā mārketinga asociācija (TMA).

Patlaban grozījumi Pasta likumā, kas attiecas uz pasta tirgus liberalizāciju un universālā pasta pakalpojuma (UPP) sniegšanu, pieņemti Saeimā 2. lasījumā un gaida 3. lasījumu. (Diena jau rakstīja, ka līdz 2014. gadam tieši LP deleģēta UPP sniegšana.)

«Ir jārūpējas par pasta tirgus liberalizāciju, nevis jānodrošina vienam uzņēmumam ekskluzīvs statuss,» Dienai jau iepriekš atzinis arī Saeimas Vienotības frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Tomēr patlaban Pasta likumā ietverts pants, kas paredz: «UPP sniedzējam ir tiesības slēgt ar juridiskajām personām individuālas vienošanās par cenām.» Minētajā likuma pantā definēts arī, ja UPP sniedzējs piemēro šīs, īpašās cenas, tad regulatora apstiprinājums nav nepieciešams.

Pasta nozares komersanti, kuri tāpat kā LP nodarbojas ar pasta sūtījumu piegādi un kurus apvieno TMA, norāda, ka minētais pants nedrīkst tikt pieņemts, jo «nav pieļaujama prakse, ka UPP sniedzējam, kura cenas ir ekonomiski pamatotas un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātas, ir iespēja, nesaskaņojot ar SPRK, piešķirt atlaides klientiem». Tas novedīs pie «tirgus kropļošanas un cenu dempinga, nosolot cenu, kas zemāka par konkurentu cenām, bet pārskata perioda beigās pieprasot kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies UPP sniedzēja darbības rezultātā», uzskata TMA pārstāvji un uzsver, ka ļaut UPP veicējam brīvi, nesaskaņojot ne ar vienu institūciju, grozīt cenu, ir «absolūtā monopolstāvokļa veicināšana», jo pēc būtības SPRK aptiprinātās tarifu atlaides jau ir īpašas cenas, ko UPP sniedzējs var sniegt saviem klientiem, līdz ar to nav pieļaujams, ka UPP sniedzējs ieviesīs jaunus tarifus, tādā veidā neierobežoti izmantojot savu monopola stāvokli.

Diena jau vēstīja, ka pērn Satiksmes ministrija izpelnījās pasta pakalpojumu nozares uzņēmēju nosodījumu par izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu Par universālā pasta pakalpojuma saistību izpildes tīro izmaksu kompensēšanu, kas paredz uzņēmējiem, kuri nodarbojas ar UPP pielīdzināto pakalpojumu sniegšanu, nepieciešamību kompensēt LP tirgus liberalizācijas rezultātā negūtos ieņēmumus. MK noteikumu projektā minēts, ka kompensēšanai jānovirza 26,6% no šo uzņēmumu sniegto, UPP pielīdzināmo pakalpojumu neto apgrozījuma. SM izstrādāto MK noteikumu projektu atturīgi novērtēja pat LP, turklāt nepilnības dokumentā saskatīja SPRK.

Pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska ar aicinājumu «aizstāvēt eiropeiskus godīgas konkurences un caurspīdīguma principus, nepieļaujot, ka viena atsevišķa valsts uzņēmuma apšaubāma lobēšana noved pie veselas nozares iznīcināšanas», vērsusies TMA valdes priekšsēdētāja Fanija Šica un Nevalstisko pasta komersantu biedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Greitāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas