Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pašvaldības prasa neierobežotas aizņemšanās iespējas

Pašvaldības vēlas, lai no nākamā gada tiktu atcelti visi ierobežojumi attiecībā uz pašvaldību aizņēmumiem - lai aizņemšanās iespējas būtu kā pirms ekonomiskās krīzes, portālam Diena.lv sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Viņš norādīja, ka pašlaik pašvaldību aizņemšanās iespējas ir ierobežotas, tomēr diskutējot par Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokolu 2014.gadam, vienošanās par šo jautājumu trešdien nav panākta.

Finanšu ministrija savukārt atkārtoti aicinājusi LPS pārstāvjus sniegt fiskāli atbildīgus priekšlikumus, lai pašvaldībām nodrošinātu finanšu resursu pieejamību attīstībai 2014.gadā. Vilks aģentūrai LETA norāda, ka pašvaldību iespējas aizņemties nevar būt neierobežotas, jo tas atsauktos uz budžeta deficītu. Finanšu ministrija nevēlas pieļaut šādu situāciju, atgādinot, kā bija pirms krīzes. "Tas var nozīmēt to, ka nauda var ātrāk izsīkt un daļa pašvaldību nemaz netiks pie tās," skaidroja ministrs. Savukārt pēc tam LPS atkal pārmestu valdībai, ka pašvaldībām ir konkrētas vajadzības, bet naudas nav. Vilks paskaidroja, ka pašvaldību aizņemšanās iespējas ir jāvērtē kontekstā ar valsts budžeta deficītu - ja pieļautu plašākas aizņemšanās iespējas, tas negatīvi atsauktos uz budžeta deficītu.

Diskutējot par Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokolu 2014.gadam pašvaldības arī uzstāj uz autoceļu uzturēšanas finansējuma apjoma palielināšanu un sasaisti ar ieņēmumiem no akcīzes nodokļa. Pašvaldības vēlas, lai vidējā termiņā ik gadu par 10% palielinātu autoceļiem novirzāmo daļu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem.

Jaunsleinis stāstīja, ka trešdien pārrunāta arī situācija attiecībā uz sabiedrisko transportu. LPS iesaka izveidot regulēšanas padomi, kuras sastāvā būtu pieci valsts un pieci plānošanas reģionu pārstāvji, kuri lemtu par sabiedriskā transporta organizēšanu valstī. Pašlaik radies iztrūkums 1,4 miljonu latu apmērā un nesaņemot finansējumu oktobrī – novembrī Zemgalē un Vidzemē pasažieru pārvadātājiem varētu rasties ļoti smaga situācija. Par finansējuma piešķiršanu būšot jālemj valdībai.

"Turpinot dialogu ar pašvaldībām, izrunājām aktuālākos jautājumus, kas skar ikkatra iedzīvotāja labklājību visos Latvijas reģionos. Nepārprotami aktualitātes ir finansējums pašvaldību autoceļu apsaimniekošanai, sabiedriskā transporta pakalpojumiem, kā arī dzīvokļu pabalsta jautājums saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu, par ko arī tika diskutēts ar pašvaldībām. Vēlreiz jāuzsver, ka ministrija ir atvērta konstruktīvām sarunām, lai fiskālās politikas būtības ietvaros pašvaldībās uzlabotos dzīves kvalitāte," piebilst Vilks.

LPS priekšsēdētājs, valde un speciālisti trešdien tikās ar Vilku, Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāri Sanitu Bajāri, kā arī FM, Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāvjiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas