Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Patērētāju strīdu risināšanas komisija sola efektīvāk risināt pircēju problēmas

Pētījumi rāda, ka Latvijas iedzīvotāji ir visai pesimistiski noskaņoti attiecībā uz iespējām panākt viņiem pieņemamu risinājumu reizēs, kad iegādāta nekvalitatīva prece vai pakalpojums. Lai labotu izveidojušos situāciju un ievērojami atvieglotu strīdu risināšanas kārtību, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) izveidojis īpašu Patērētāju strīdu risināšanas komisiju, trešdien vēsta laikraksts Diena.

"Iepriekš sūdzību izskatīšanai bija jāpiemēro administratīvais process, un tas varēja ilgt līdz pat pieciem gadiem, kamēr strīds tika izskatīts visās tiesas instancēs. Bieži vien šis te viss pasākums izmaksāja patērētājam tikpat, cik iegādātais priekšmets. Procedūra bija ļoti birokrātiska, šobrīd situācija ir būtiski mainījusies, turpmāk patērētāji varēs daudz vieglāk, ātrāk un efektīvāk atrisināt jebkuru strīdu ar pakalpojuma sniedzēju," jaunās komisijas izveides nepieciešamību skaidro ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība). Jaunā pieeja paredz nonākt pie rezultāta trīs mēnešu laikā.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa norāda, ka, saņemot patērētāju sūdzības, bieži strīdā iesaistītās puses nespēj konstruktīvā un mierīgā ceļā vienoties par abiem pieņemamu rezultātu. Tagad jaunizveidotā komisija kalpošot kā platforma, kur, izvērtējot visus lietas apstākļus, pieņems racionālu, objektīvu un neatkarīgu lēmumu.

Struktūrvienības formēšana sākta jau marta sākumā, bet pirmos nopietnos darbus tā veiks aprīlī. Komisijā cilvēkiem jāvēršas tad, kad neizdodas mutiski vai rakstiski vienoties ar pārdevēju vai pakalpojuma sniedzēju. Strīdu novēršanā iesaistīs abas puses, cenšoties, lai gala rezultātā apmierināti ir visi.

Lai efektivizētu darbu, tos komersantus, kas ieteikumus ignorēs, ievietos globālajā tīmeklī publiski pieejamā melnajā sarakstā. "Lai tiktu līdz šim brīdim, mēs esam runājuši vismaz desmit gadu, beidzot tas ir atnācis. Diemžēl bieži mēs vēlamies represīvas iestādes, taču pasaulē pierādījies, ka daudz labāk tomēr strādā rekomendējošas, draudzīgas sistēmas, kur abas puses piedalās lēmumu pieņemšanā," apgalvo Vītoliņa.

Par komisijas priekšsēdētājiem izraudzīti divi pensionēti tiesneši, tāpat tur piekritušas darboties arī dažādu nozaru asociācijas. "Strīdi tiks skatīti galvenokārt rakstveida procesā, pusēm būs tiesības pēc saviem ieskatiem un uz sava rēķina piesaistīt citus speciālistus," informē PTAC. Process ilgs līdz 90 dienām no laika, kad ir saņemti visi nepieciešamie dokumenti.

Komisija gan neķersies klāt sīkiem strīdiem par precēm vai pakalpojumiem, kuru cena nepārsniedz 20 eiro. Tāpat tā neizskatīs lietas, kur summa būs lielāka par 14 tūkstošiem eiro. 

Visu žurnālistes Ineses Liepiņas rakstu Sola efektīvāk risināt pircēju problēmas lasiet trešdienas, 16.marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas