Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Patvēruma meklētājiem pēc statusa iegūšanas joprojām ir problēmas ar dzīvesvietu

Septembra beigās bija noteiktais termiņš, kad Latvijai bija jāizpilda savas saistības attiecībā uz patvēruma meklētāju uzņemšanu. To nav izdevies izdarīt, tāpēc šobrīd process vēl turpinās. Izvērtējot paveikto, gan izkristalizējušās vairākas problēmas, kam patlaban risinājuma nav.

Lai izvērtētu līdz šim paveikto, Iekšlietu ministrija izstrādājusi informatīvo ziņojumu. Tas uzmanību vērš uz vairākām problēmām, kam joprojām nepieciešami risinājumi. 

Ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs stāsta, ka nereti pēc bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas pārvietotie patvēruma meklētāji pamet Latviju. Ministrijā skaidro, ka Latvijai tas nozīmē atkārtotās pārvietošanas risku. Ja šīs personas ārvalstīs identificē, tās nosūta atpakaļ. Līdz šim tādi bijuši divi gadījumi. Trofimovs piebilst, ka šādās situācijās problēmas rodas ar mājokli, jo statusu ieguvuši cilvēki Muceniekos vairs nedrīkst atrasties, savukārt Rīgā nav nevienas naktspatversmes vai krīzes centra, kur var palikt visa ģimene. Sabiedrības integrācijas fonda vadītāja Aija Bauere atzīmē, ka daļa no Mucenieku centrā nonākušajiem patvēruma meklētājiem sarunās atklāti atzīst, ka Latvijā nevēlējās nokļūt, tāpēc negatavojas te palikt un plāno doties uz citām valstīm.

Problēmas ar mājokli ir arī viens no iemesliem, kāpēc šie cilvēki izlemj Latviju pamest. Ministrijā skaidro, ka sociālajiem darbiniekiem un mentoriem ir minimālas iespējas sniegt palīdzību mājokļa atrašanā, jo ar esošo pabalsta apmēru ir samērā grūti vai pat neiespējami atrast dzīvesvietu, jo vairumā gadījumu potenciālajam īrniekam jānodrošina pirmā īres maksa divkāršā apmērā. Bauere gan uzsver, ka tikai ar mājokli visas problēmas atrisināt nevar. To pierādījis septembrī uzsāktais pilotprojekts. Lai patvēruma meklētājiem palīdzētu nodrošināt mājokli, piešķirti 5000 eiro. Līdz šim dzīvesvieta atrasta divām ģimenēm Rīgā un vienai Jelgavā. Taču fondā novērots, ka, apmaksājot īri un pat komunālos maksājumus, problēma nav atrisināta. Blakus dzīvesvietai jānodrošina arī darbs, izglītības iestāde bērniem, veselības aprūpe, iespēja mācīties latviešu valodu, sociālā palīdzība un citi pakalpojumi. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 15. novembra, numurā!

Top komentāri

reptilis
r
Labi ,ka latviešiem neizdodās iesmērēt migrantmīlestību.
ļuļa
ļ
galvenā problēma ir tā, ka vācijā šiem dīkdieņiem maksā 800 eiro mēnesī + vēl piešķir sociālo dzīvokli. a te jāstrādā, nu kāda nekaunība no letiņu puses iedomāties, ka šie cilvēki ies un pazemosies vergojot kuffariem? kuffara pienākums ir īsteno musulmani uzturēt un vēl maksāt viņam galvasnaudu.
Lai
L
tie noziedznieki- nelegālie imigranti mierīgi migrē atpakaļ uz turieni no kurienes nākuši, šeit ir Latvija un nevienam nav vajadzīgi pasaules klaidoņi lielo pabalstu meklētāji!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas