Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ilustratīvs attēls

Pēkšņā atkritumu problēma

Sestdien ugunsgrēkā Brocēnu novada Remtes pagastā sadegušas apmēram sešas tonnas no 7000 tonnu atkritumu, kas kopumā glabātas SIA Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija (VAAO) teritorijā, informē uzņēmums. Tā pārstāvji paredz, ka kaitējums videi diez vai nodarīts, tomēr jāatgādina, ka šis nav vienīgais atkritumu ugunsgrēks pēdējā laikā. Tiesa, atšķirībā no gadījuma Jūrmalā Brocēnos atkritumu šķirošanas stacija ierīkota legāli.

Tajā pašā laikā pēc bīstamā ugunsgrēka kūrortpilsētā atklātībā nonāk informācija par citiem gadījumiem, kad atkritumi uzkrāti pretlikumīgi. Valsts vides dienests (VVD) lūdz sākt kriminālprocesu par apmēram 40 tonnām nezināmu ķīmisko vielu un ķīmisko vielu maisījumu glabāšanu Auces novadā. Domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS) gan stāsta, ka par šo nelegālo glabātuvi VVD ziņots ne pirmoreiz.

Mediji pieļauj kļūdu, velkot paralēles starp atkritumu degšanas gadījumiem Brocēnu novadā un Jūrmalā, saka VAAO valdes priekšsēdētājs Juris Reisons. "Man nav kaudze ar atkritumiem zaļā laukā. Man ir asfaltēta rūpnīcas teritorija ar ūdens attīrīšanas iekārtu kā normāliem cilvēkiem," viņš pauž. Līdz ar to, viņaprāt, kaitējums videi nevarētu būt nodarīts. Piemēram, par gruntsūdeņu piesārņojumu Jūrmalā runāja tāpēc, ka atkritumi aizdegās brīvā dabā un, tos dzēšot, ūdens sāka sūkties cauri zemei. Tiesa, šobrīd ugunsgrēka dēļ liels daudzums atkritumu pārvietots glabāšanai nepiemērotās vietās, kur nav seguma, informē VVD.

Ikdienā VAAO šķiro atkritumus, ko savāc no Brocēnu un Saldus novada iedzīvotājiem. Vēl daļu atkritumu pārstrādā, ražojot kurināmo, Reisons stāsta par savu darbību. Par pašu ugunsgrēku gan viņš daudz neatklāj. Vienīgi pauž aizdomas, ka kāds stacijā nelaimi varētu būt izraisījis tīši. "Ir interesants aizdegšanās process, bet nu tas tā," viņš piebilst un vairāk detaļu neatklāj. Secinājumi esot jāizdara VVD un Valsts policijai (VP), pie kuras, lūdzot noskaidrot notikušā apstākļus, vērsies uzņēmums.

VVD gan solās, ka ugunsgrēka ietekme uz vidi vēl tiks testēta. Šodien uzņēmuma pārstāvjiem inspektoru pavadībā plānots paņemt virszemes ūdens paraugus, ko testēs institūtā Bior. Tad arī varēs vērtēt zaudējumus. Uzņēmums lēš, ka tie varētu veidot ap 90 tūkstošiem eiro. Tomēr Reisons pauž prieku, ka nav nodegusi rūpnīca. Tad zaudējumi būtu ievērojami lielāki – līdz pat četriem miljoniem eiro.

Arī saistībā ar Jūrmalas gadījumu izskanējis, ka ugunsgrēks varētu būt izraisīts ļaunprātīgi. Šādas aizdomas pēc Krīzes vadības padomes sēdes valdībā žurnālistiem pauda VP priekšnieks Ints Ķuzis. Kriminālprocess sākts par zemes, mežu un ūdeņu piesārņošanu, un atmosfēras gaisa piesārņošanu, kā arī svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu. Aizdomās turētā statuss nevienam gan pagaidām piemērots neesot.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 4.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Lielvārdes novads
L
Reinis Saulītis: Labdien! Nesen ekoloģiska klizma piemeklēja Jūrmalu. Baidos, ka kas līdzīgs var notikt Jumpravas pagasta "Dzelmēs", kur pie veikala "Elvi", t.i. "Mauriņos", gadu gadiem savāktas autoriepas - milzīga čupa. Ja kāds muļķis te iemestu ko degošu, nelaime garantēta. Vajadzētu tomēr panākt, ka riepu īpašnieks un īpašuma īpašnieks tās aizvāc! http://www.lielvarde.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=8186255&Itemid=533
auditors
a
diena novāc komentārus , rakstīju , ka koļēgovaio laiks atkāpties , jo bardaks viņas saimniecībā ievērojams, par to izrādās ziņots , bet reakcijas nulle , iespējams Juurmalas bardaka gals slēpjas atkal saeimā , līdzīgi ganbejam
Jorens
J
VVD ierēdņiem vajadzētu rūpīgi apsekot um monitorēt gan legālās, gan it īpaši atklāt nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietas, jo vēlme ievest bīstamos un cita veida atkritumus no kaimiņvalstīm ir liela.u
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas