Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pērn audzis iedzīvotāju sūdzību skaits par elektroapgādi

Iedzīvotāji par dabasgāzes un siltumapgādes pakalpojumiem sūdzas ievērojami mazāk, turpretim elektroapgādes jomā vērojams neliels sūdzību skaita pieaugums, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

SPRK ir apkopojusi informāciju par enerģijas pakalpojumu lietotāju iesniegtajām sūdzībām aizvadītajā gadā. Pērn regulatorā par dabasgāzes apgādes, siltumapgādes un elektroapgādes pakalpojumiem tika saņemtas 57 sūdzības, kas kopumā ir par 27% jeb par 21 sūdzību mazāk nekā 2013.gadā.

Dabasgāzes apgādē aizvadītajā gadā saņemtas 13 sūdzības, kas ir par 40% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt siltumapgādē saņemtas piecas sūdzības, kas ir par 74% mazāk nekā 2013.gadā. Elektroapgādes nozarē 2014.gadā vērojams neliels sūdzību skaita pieaugums - regulators saņēma 39 sūdzības, kas, salīdzinot ar 2013.gadu, ir par 5% vairāk.

"Daļēji siltumapgādē saņemto sūdzību skaita samazinājums izskaidrojams ar piemērojamo siltumapgādes tarifu samazinājumu, pateicoties dabasgāzes tirdzniecības cenas samazinājumam. Vienlaikus tiek veikts plašs izskaidrošanas darbs, kā veidojas maksa par siltumu un kādi jautājumi ir regulatora kompetencē, un kādi jautājumi attiecas uz dzīvojamo māju pārvaldīšanu, jo, līdzīgi kā iepriekš, pretenzijas visbiežāk ir par dzīvokļu īpašumos saņemtajiem pakalpojumiem, kas saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu un Dzīvokļa īpašuma likumu ir dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības," skaidroja SPRK Enerģētikas departamenta Siltumenerģijas nodaļas vadītājs Kaspars Koncevičs.

Dabasgāzes apgādes nozarē no 13 saņemtajām sūdzībām astoņas bija saistītas ar dabasgāzes piegādes jautājumiem, četras - par patērētās dabasgāzes uzskaiti un norēķiniem par saņemto dabasgāzi, savukārt viena - par dabasgāzes pieslēgumu.

"Dabasgāzes apgādes nozarē 2014.gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, vislielāko īpatsvaru veido sūdzības, kas saistītas ar dabasgāzes piegādes jautājumiem. Regulators vairākkārt ir vērtējis gadījumus saistībā ar AS Latvijas Gāze atteikumu noslēgt līgumu par dabasgāzes piegādi ar jaunu lietotāju, ja par objektā iepriekš saņemto dabasgāzi nav veikti norēķini. Regulators pēc tiesisko un faktisko apstākļu izvērtēšanas atzina sūdzības par nepamatotām," norādīja SPRK Enerģētikas departamenta Gāzes nodaļas vadītājs Jānis Eisaks.

Siltumapgādes jomā no piecām saņemtajām sūdzībām divas sūdzības bija par siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem, kas vērstas pret komersantiem, divas - par karstā ūdens maksas aprēķināšanu, viena - par siltumapgādes sistēmas piederības robežu.

Savukārt elektroapgādes nozarē no visām saņemtajām sūdzībām 24 bija par sadales pakalpojumiem, 13 - par tirdzniecības pakalpojumiem. Saņemtās sūdzības pēc satura var iedalīt sešās grupās - elektroenerģijas uzskaite un norēķini, jautājumi, kas saistīti ar elektroenerģijas piegādi, sistēmas pieslēgumi, piegādātās elektroenerģijas kvalitāte, elektroenerģijas tarifi, kā arī dažādi citi jautājumi.

"Izvērtējot sabiedriskā pakalpojuma lietotāja sūdzības par zaudējumiem, maksājuma dokumentiem un parāda piedziņu gan elektroapgādē, gan dabasgāzes apgādē, regulators darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros, SPRK izvērtē sabiedriskā pakalpojuma sniedzēja rīcību tiktāl, cik tā ir regulēta nozaru speciālos normatīvos aktos, savukārt strīdus par maksājuma dokumentiem, energoapgādes komersantu aktiem un citiem dokumentiem, kas noformēti, lai sagatavotu vai pamatotu maksājuma dokumentus, izskata tiesa Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā," sacīja SPRK Enerģētikas departamenta Elektroenerģijas nodaļas vadītājs Valters Kalme.

Kalme piebilda, ka regulators ir uzsācis darbu pie elektroapgādes kvalitātes prasību izvērtēšanas un plāno ieviest papildu prasības, lai uzlabotu elektroapgādes komerckvalitāti un drošumu.

No visām iesniegtajām sūdzībām astoņas tika saņemtas no juridiskām personām, savukārt no fiziskām personām - 49 sūdzības.

Regulators ik gadu apkopo informāciju par enerģijas pakalpojumu lietotāju iesniegtajām sūdzībām. Pārskata mērķis ir sniegt sabiedrisko pakalpojumu lietotājiem un regulējamo nozaru komersantiem apkopotu informāciju par SPRK 2014.gadā iesniegtajām enerģijas lietotāju sūdzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas