Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Personām ar invaliditāti palielinās transporta pabalstu līdz 105 eiro

Personām ar invaliditāti, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās, palielinās transporta pabalstu no 79 eiro līdz 105 eiro par sešu mēnešu periodu, šodien lēma valdībā.

Labklājības ministrijā (LM) skaidro, ka transporta pabalsta mērķis ir sniegt papildu finansiālo atbalstu personām ar invaliditāti, kurām ir smagi gaitas un kustību traucējumi, kuri būtiski ietekmē personas mobilitāti un nereti arī pārvietošanos sabiedriskajā transportā.

Transporta pabalsts sniedz papildu finansiālo atbalstu, lai sekmētu, ka personas ar smagiem pārvietošanās traucējumiem var izmantot ne tikai sabiedrisko, bet arī privāto transportu, lai nokļūtu uz konkrētām, savām vajadzībām nepieciešamām vietām.

Transporta pabalsta apmērs veidojās mehāniski, konvertējot Padomju Sociālistisko Republiku Savienības rubli uz Latvijas rubli, vēlāk arī uz latu - 28 latu apmērā divas reizes gadā par katru pilnu sešu mēnešu periodu. Transporta pabalsta apmērs vienīgo reizi tika pārskatīts 2005.gadā, kad no 1.jūlija pabalsta apmērs tika paaugstināts uz 56 latiem. Savukārt 2014.gadā pabalsta apmēru konvertēja uz 79 eiro.

LM norāda, ka transporta pabalsta apmēru pārskata, tai skaitā izvērtējot ekonomisko situāciju valstī. Patlaban ir novērojams degvielas cenu pieaugums, dzīves dārdzības pieaugums kopumā, kas negatīvi ietekmē personu ar invaliditāti, kurām ir būtiski gaitas traucējumi, patstāvīgu pārvietošanos.

Lai veicinātu personu ar invaliditāti mobilitāti, transporta pabalsts palielināts no līdzšinējiem 79 eiro par pilnu sešu mēnešu periodu līdz 105 eiro par pilnu sešu mēnešu periodu. Šāds palielinājums tiek saistīts ar personisko transportlīdzekļu ekspluatācijas inflācijas rādītāju. Paredzēts, ka paaugstinātais transporta pabalsta apmērs stāsies spēkā no 1.jūlija.

Plānots, ka 2023.gadā transporta pabalstu paaugstinātajā apmērā varētu izmaksāt apmēram 37 000 personām ar invaliditāti, turklāt, vērtējot esošās tendences, paredzams, ka turpmākajos gados šo personu skaits pieaugs.

Šogad šim mērķim plānots atvēlēt 6,8 miljonus eiro, 2024.gadā - 8,2 miljonus eiro, savukārt 2025.gadā - 8,6 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas