Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: 74% iedzīvotāju būtu gatavi investēt sava daudzdzīvokļu nama uzlabošanā

Vairums jeb 74% aptaujāto daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju labprāt investētu mājas un tās apkārtnes labiekārtošanā no iedzīvotāju kopīgā kredīta, liecina "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums.

Pētījumā secināts, ka visbiežāk iedzīvotāji vēlētos veikt mājas jumta seguma nomaiņu vai atjaunošanu, ūdensvada un kanalizācijas stāvvadu nomaiņu, kāpņutelpas remontu, autostāvvietu uzlabošanu, mājas fasādes renovāciju, bērnu laukumiņa ierīkošanu un apkārtējās teritorijas labiekārtošanu.

Vairums aptaujāto norādījuši, ka būtu ar mieru uzlabojumus finansēt no iedzīvotāju kopīga kredīta, ja izdotos nolemt par nepieciešamiem remontdarbiem un tie saskanētu ar viņu gaidām. 

Tomēr teju puse jeb 46% aptaujāto kā galveno apgrūtinošo apstākli remontdarbu veikšanai norādījuši atbalsta trūkumu no kaimiņiem vai nespēju vienoties par veicamajiem darbiem, savukārt 25% ir saskārušies ar neieinteresētību no apsaimniekotāja puses. Biežāk ar šādiem šķēršļiem saskārušies tie respondenti, kuri dzīvo nerenovētos daudzdzīvokļu namos.

Šonedēļ "Altum" sāks pieņemt pieteikumus jaunā programmā daudzdzīvokļu māju remontiem un labiekārtošanai.

Līdz šim "Altum" veiksmīgi īstenojusi daudzdzīvokļu namu energoefektivitātes uzlabošanas programmu, kurā vairāk nekā 700 nami visā Latvijā būtiski uzlabos tehnisko stāvokli un kļūs energoefektīvi. Jau veiksmīgi noslēgtie renovācijas projekti parāda, ka mājas atjaunošana nav tikai mazāks rēķins par siltumu un mājas apsaimniekošanu, īpašuma tirgus vērtības pieaugums vai pievilcīgāka mājas fasāde, bet arī nama drošības jautājums.

Jaunā programma būs vēl viena iespēja uzlabot daudzdzīvokļu ēku un to teritoriju tehnisko stāvokli, turklāt tās ietvaros varēs pieteikt arī tādus labiekārtošanas darbus, ko nevarēja īstenot energoefektivitātes programmā, piemēram, elektroauto uzlādes vietas izveidi, bērnu rotaļu laukuma ierīkošanu, apzaļumošanu. 

Kopējais programmai piešķirtais finansējums ir 31 miljons eiro, bet maksimālais aizdevums vienam renovācijas projektam ir 400 000 eiro, un jau šobrīd tiek novērota ļoti liela interese par programmu.

Trešdien, 8.septembrī, plkst.12 "Altum" atklās jauno valsts atbalsta programmu "Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevums" ēku remontiem un apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbiem. 

Pasākumā skaidros jaunās programmas apjomus, mērķus, nosacījumus un pieteikšanās kārtību, prezentēs Latvijas iedzīvotāju aptauju par vēlamajiem uzlabojumiem, kā arī eksperti dalīsies pieredzē par to, kā vienoties ar dzīvokļu īpašniekiem par nepieciešamajiem remontdarbiem.

Pasākumā piedalīsies Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš un biedrības "AB60" vadītāja Anita Bērziņa.

Pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS šā gada augustā, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-75 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas