Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Latvijā iedzīvotāju sagaidāmais darba mūžs ir īsāks nekā ES vidēji

Latvijā sagaidāmais iedzīvotāja darba mūžs ir 35,2 gadi, kas ir nedaudz mazāk kā Eiropas Savienības (ES) vidējais radītājs - 35,4 gadi, liecina ES statistikas departamenta Eurostat jaunākie dati, kas apkopoti par 2015.gadu.

Saskaņā ar tiem sagaidāmais darba mūža ilgums Latvijā ir mazāks nekā Igaunijā, bet lielāks nekā Lietuvā. Igaunijā sagaidāmais cilvēka darba mūžs ir 37 gadi, bet Lietuvā - 34,8 gadi.

Eurostat dati liecina, ka visgarākais darba mūžs ir sagaidāms iedzīvotājiem Zviedrijā (41,2 gadi), kam seko Nīderlande (39,9 gadi), Dānija (39,2 gadi), Lielbritānija (38,6 gadi) un Vācija (38 gadi).

Savukārt visīsākais sagaidāmais darba mūžs ir iedzīvotājiem Itālijā (30,7 gadi), Bulgārijā (32,1 gads), Grieķijā (32,3 gadi), Beļģijā, Horvātijā, Polijā un Ungārijā (visās valstīs 32,6 gadi), kā arī Rumānijā (32,8 gadi).

Visās ES dalībvalstīs, izņemot Lietuvu sieviešu sagaidāmais darba mūžs bija īsāks nekā vīriešiem.

Pērn Latvijā sieviešu sagaidāmais darba mūžs bija 35 gadi, bet vīriešu - 35,4 gadi. Igaunijā tas bija attiecīgi 36,4 un 37,6 gadi, bet Lietuvā  - 35,1 un 34,5 gadi.

2015.gadā salīdzinājumā ar 2015.gadu sagaidāmais darba mūža ilgums ir pieaudzis visās ES dalībvalstīs. Lielākais pieaugums reģistrēts Maltā (+5,1 gads), Ungārijā (+4,2 gadi), Luksemburgā (+3,1 gads), Igaunijā (+3,0 gadi), Lietuvā (+2,9 gadi). Latvijā pieaugums bijis par 2,1 gadu, bet vismazākais tas bijis Dānijā (+0,2 gadi), Portugālē (+0,3 gadi) un Īrijā (+0,4 gadi).

ES sagaidāmais darba mūža ilgums pērn bija 35,4 gadi, kas ir par 1,9 gadiem vairāk nekā 2005.gadā. Desmit gadu laikā sagaidāmais darba mūža ilgums sievietēm ES ir pieaudzis straujāk - par 2,6 gadiem - un pērn bija 32,8 gadi. Savukārt vīriešiem šis rādītājs pērn bija 37,9 gadi, kas ir par 1,2 gadiem vairāk nekā 2005.gadā.

Sagaidāmais darba mūža ilgums ir gadu skaits, kuru, kā gaidāms, persona 15 gadu vecumā savas dzīves laikā pavadīs aktīvajā darba tirgū kā nodarbināta persona vai kā bezdarbnieks. Tā aprēķināšanā tiek izmantoti gan demogrāfijas, gan darba tirgus dati.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas