Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pie Biķernieku trases atver Covid-19 analīžu paņemšanas mobilo punktu

No otrdienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dispečeri aizdomu gadījumos par saslimšanu ar Covid-19 pacientus ar viegliem simptomiem analīžu parauga noņemšanai varēs novirzīt uz jaunizveidotu mobilo punktu Biķernieku trases teritorijas auto stāvlaukumā, Sergeja Eizenšteina ielā 16, portālu Diena informēja NMPD.

Līdz šim šāds mobilais punkts darbojās jau pie Latvijas Infektoloģijas centra, kur bija viena medicīniskā telts. Ņemot vērā 12.martā paplašināto Covid-19 uzliesmojuma skarto valstu sarakstu un līdz ar to būtiski pieaugušo pacientu skaitu, kam nepieciešams veikt analīzes, kopš pirmdienas šajā punktā atvērta arī otra medicīniskā telts. 

NMPD atgādina, ka analīzes šajos mobilajos punktos var nodot tikai tad, ja pacients iepriekš ir piezvanījis uz ārkārtas tālruni 113, kur dispečeri izvērtē pacienta stāvokli un pieņem lēmumu par iespēju veikt analīzes mobilajā punktā.

Lai mazinātu slimības izplatības risku, bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem uz analīžu nodošanas punktiem doties nedrīkst.

Lai vienuviet neveidotos pacientu drūzma, laboratorisko izmeklējumu veikšana notiek rindas kartībā katram pacientam noteiktā laikā, par ko viņš tiek informēts telefoniski, norāda NMPD. Pēc reģistrēšanas brīža gaidīšanas laiks analīžu nodošanai ir orientējoši diennakts, tomēr var būt atsevišķi gadījumi, kad gaidīšanas laiks ir ilgāks. 

Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiks ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties nedrīkst. Lai būtu droša un vienmērīga cilvēku plūsma, auto satiksmi uz vietas regulē policijas darbinieki, norobežotā teritorijā vienlaicīgi ielaižot noteiktu skaitu auto. 

Mobilie punkti strādā katru dienu no pulksten 9.00 līdz 22.00. Dodoties uz to, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Pirms analīžu veikšanas pacienti tiks iztaujāti par saslimšanas simptomiem un savu vai tuvinieku ceļojumu vēsturi.  

NMPD atgādina, ka saistībā ar Covid-19 analīžu veikšana notiek mērķtiecīgi, izmeklējot tikai tos pacientus, kuri paši ir bijuši vīrusa skartajās valstīs (Nīderlandē Lielbritānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Dānijā, ASV, Grieķijā, Islandē, Spānijā, Francijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Japānā, Singapūrā, Dienvidkorejā, Irānā, Ķīnā) un kuriem pēdējo 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Tāpat analīzes tiek veiktas Covid-19 slimnieka kontaktpersonām, kurām 14 dienu laikā pēc kontakta ar slimnieku parādās saslimšanas simptomi. Kontaktpersonas apzina un ar tām individuāli iepriekš jau ir sazinājies Slimību un profilakses kontroles centra epidemiologs. 

Mobilo analīžu punkti tiek veidoti, lai pie pieaugošā izmeklējamo pacientu skaita būtiski nepagarinātos gaidīšanas laiks uz laboratorisko izmeklējumu veikšanu aizdomu gadījumos par saslimšanu ar jauno koronavīrusu. Darbu šajos punktos nodrošina NMPD darbinieki, kā arī topošie mediķi – Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes medicīnas fakultātes pēdējo kursu studenti, kuri šim darbam pieteicās brīvprātīgi. 

Laboratorisko izmeklējumu veikšana aizdomu gadījumos par saslimšanu ar koronavīrusu tiek nodrošināta visā valsts teritorijā. Ja saslimšanas simptomi ir viegli, piemēram, kakla sāpes, neliels klepus un neliela temperatūra, Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, ierodoties ar privāto automašīnu, valsts apmaksātas analīzes var nodot arī Gulbja laboratorijā (Brīvības gatvē 366), iepriekš piesakoties pa tālruņa numuru 67801112. Ja pacientam nav privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie pacienta uz mājām dodas Centrālās laboratorijas speciālisti.  Ja simptomi ir nopietnāki - ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums – pie pacienta tiek nosūtīta NMPD mediķu brigāde. 

Savukārt ārpus Rīgas analīžu paraugu noņemšanu vieglu simptomu gadījumā veic Centrālās laboratorijas speciālisti vai NMPD mediķi, ierodoties pie pacienta mājās. Bet, ja slimības simptomi ir nopietnāki, pacients tiek nogādāts kādā no sešām reģionālajām slimnīcām: Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā Ventspilī, Liepājas reģionālā slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Daugavpils reģionālā slimnīcu vai Rēzeknes slimnīcā.

Pēdējo dienu laikā mediķi mobilajos punktos, NMPD mediķu brigādes un Centrālās laboratorijas speciālisti katru diennakti veic analīžu paraugu paņemšanu ap 300 pacientiem. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas