Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pieaug valsts izdevumi bērnu veselības aprūpei; pērn iztērēti 86 miljoni eiro

Pērn salīdzinājumā ar 2013.gadu finansējums bērnu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai ir pieaudzis par sešiem miljoniem eiro, kopumā sasniedzot teju 86 miljonus eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Pērn par bērniem sniegtajiem stacionārajiem un ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem valsts samaksājusi gandrīz 86 miljonus eiro, informē NVD pārstāve Māra Āboliņa.

Pieaudzis arī izlietoto valsts līdzekļu apjoms zāļu kompensācijai bērniem. Pagājušajā gadā valsts kompensējusi medikamentus astoņu miljonu eiro apmērā, bet 2013.gadā - 6,7 miljonu eiro apmērā.

NVD šādu pieaugumu skaidro ar izmaiņām kompensācijas noteikumos. Kopš aizvadītā gada sākuma pacientiem līdz 18 gadu vecumam zāles no kompensējamo zāļu saraksta tiek apmaksātas 100% apmērā.

Tāpat NVD regulāri pārskata kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto medikamentu cenas, kas ļauj zāles nodrošināt aizvien lielākam pacientu skaitam, sacīja Āboliņa.

Pagājušajā gadā valsts segusi 2,4 miljonus eiro par bērniem sniegtu veselības aprūpi ārzemēs. No tiem gandrīz divi miljoni eiro samaksāti par gadījumiem, kad valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nevarēja nodrošināt Latvijā un tas bija nepieciešams, lai novērstu bērna dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos.

Āboliņa arī stāstīja, ka sperti vairāki soļi, lai nodrošinātu pilnvērtīgāku veselības aprūpi reto slimību pacientiem. Šogad sākta ārstnieciskās pārtikas apmaksa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē esošajiem bērniem un cistiskās fibrozes kabineta pacientiem.

Veiktas arī izmaiņas normatīvajos aktos, lai turpmāk reto slimību medikamentozo ārstēšanu Bērnu slimnīcas pacienti varētu saņemt arī pēc 18 gadu sasniegšanas. Reto slimību medikamentozā ārstēšana pagājušajā gadā valstij izmaksājusi 1,5 miljonus eiro.

Vēl viens nozīmīgs jaunums bērnu veselības aprūpē ir izmaiņas vakcinācijas kalendārā, jo šogad sākta valsts apmaksāta zīdaiņu vakcinācija pret rotavīrusa infekciju.

Āboliņa arī atzīmēja, ka NVD, sadarbojoties ar nozares speciālistu asociācijām, regulāri apkopo informāciju par nepieciešamajiem papildu finanšu līdzekļiem veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai un turpmākai attīstībai. Nepieciešamo uzlabojumu ieviešana notiek pakāpeniski, ņemot vērā pieejamos budžeta līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas