Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Piejūras pagastos orientējas pēc bijušajiem pagastvečiem

Ventspils rajona piejūras pagastos Vārvē, Užavā un Jūrkalnē ar zināmu nostaļģiju atceras, kā balsots iepriekšējās vēlēšanās, kad visi kandidāti bija pašu ļaužu un labi zināmi. Tagad 11 kādreizējo  pagastu un Piltenes pilsētas ar lauku teritoriju vietā veidojas viens Ventspils novads, tāpēc piecos piedāvātajos sarakstos tiek meklēti pazīstami uzvārdi.

Visbiežāk tie ir līdzšinējie pagastveči, kuri ieguvuši uzticību iepriekšējā sasaukumā, un kandidē arī uz novada domi. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvātajā sarakstā ir trīs bijušie pagasta padomju priekšsēdētāji un vēl arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, _Jaunā laika_ (JL) un _Pilsoniskās savienības (PS) _apvienotajā sarakstā kandidē veseli četri pašvaldību vadītāji.

Užavas pagasta mājā sastaptā vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Laima Erliha Štranka, uzteicot šīgada lauku ļaužu aktivitāti balsojumā, skaidro, ka tai var būt divi iemesli - vai nu vēlētāji masveidā grib tikt vaļā no iepriekšējā priekšsēdētāja, vai arī, tieši otrādi, to iebalsot arī novada domē. Dienas uzrunātie Užavas iedzīvotāji bija diezgan vienprātīgi, ka viņu līdzšinējais pagastvecis Artūrs Mucenieks būtu pelnījis palikšanu vadītājos un varbūt pat visa novada mērogā. "Ja vien es pats nekandidētu LSDSP sarakstā, arī būtu balsojis par Mucenieku," atzina no patālās Sārnetes atbraukušais Guntis Bērzkalns, bet nekandidējošais Gundars Anševics atzina, ka savu balsi atdevis par ZZS sarakstu, kurā ir A.Mucenieks.  

Jūrkalnes pagasta vēlēšanu iecirknī sastaptās māsas Kristīne un Ilze Skrulles tik atklātas nebija, pieļaujot, ka viņu izvēle varbūt nepatiktu dažam paziņam vai radagabalam, jo balsojušas, paļaujoties uz savu intuīciju. Toties neslēpa, ka uz Eiropas Parlamentu (EP) gribētu deleģēt Baibu Rivžu no ZZS, kaut gan "nekāda draudzene viņa mums nav".

Vārves pagasta iedzīvotāji Guna un Aivis Mazzariņi bija pārliecināti, ka labākā izvēle ir balsot par JL un PS apvienoto sarakstu. Viņi tajā bija ieraudzījuši sava pagasta tagadējo priekšsēdētāju Raiti Krūmiņu un Zūru pamatskolas skolotāju Aivaru Čakli, un atcerējās, ka arī iepriekšējais pagastvecis Arturs Cīrulis labi sadarbojies ar JL. Šī pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Ivars Pitkevičs sūrojās, ka pirmsvēlēšanu laikā iedzīvotāji maz informēti par sarakstiem novada domes vēlēšanām, bet par kandidātiem uz EP ļaudīm vispār "ir ļoti tumša bilde".

Diena ielūkojās arī Alsungas novadā, kur par vietām domē spēkojās četri saraksti. To skaitā vēlētāju apvienība Suitu zeme, kuras pirmais numurs ir aktīvais Suitu novada izveides idejas virzītājs Grigorijs Rozentāls. Lai arī tajā nav izdevies apvienot visus trīs suitu apdzīvotos pagastus, jo Gudenieki aizgājuši pie Kuldīgas, bet Jūrkalne - pie Ventspils novada, Alsungas ļaužu vairākums šķiet pārliecināts, ka viņi izdarījuši pareizo izvēli un tādējādi saglabās suitu savdabīgo mentalitāti, to vairos un kops tālāk. Tieši ar tādu domu par Suitu zemi teicās balsojušas studente Endija un viņas mamma Māra Mateviča. Savukārt alsundznieki Kristaps Martinovs, Aiva un Anita Legzdiņas bija pārliecinātas, ka novadam vairāk labuma dos jaunu, uzņēmīgu cilvēku ienākšana pašvaldībā, tāpēc balsojuši  par Alsungas Demokrātiem.

Ar paškonstruētu braucamrīku no Alsungas uz Almāli pukšķinot sastaptais 75 gadus vecais Jānis Goldmanis atzina, ka vēlēšanu aploksnē ielicis nevis biļetenu, bet dažādu instanču rakstītos atteikumus uz viņa ierosinājumu noņemt pagasta centrā uzstādītās plāksnes, kurās iekalti novadnieku, taču, viņaprāt, latviešu tautas nelabvēļu un komunistiskā režīma atbalstītāju vārdi. "Cik reizes esmu ierosinājis, lai vietējā padome to izdara, taču neesmu sadzirdēts. Varbūt šādu manu protestu jaunā vara beidzot ņems vērā," cerību izteica enerģiskais vīrs.

Patīkami bija vērot, ka šoreiz uz vēlēšanām bija devušās daudzas jaunās ģimenītes, ņemot līdzi pat ļoti mazas atvasītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas