Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Piemiņas vietu izveide - talanta cienītāju ziņā

"Līvs - tas ir koks, Līvs - tas ir spoks, Līvs - tas ir spoku koks." Ieklausoties šajos leģendārās latviešu rokgrupas Līvi dziesmas vārdos, mūžībā aizgājušo Līvu - Jāņa Groduma, Aivara Brīzes, Ērika Ķiģeļa, Daiņa Virgas, skaņu operatora Jura Jakovļeva - tuviniekiem un Mārtiņa Freimaņa fonda (MFF) pārstāvjiem radās ideja izveidot vides objektu Spoku koks - satikšanās vietu Liepājā, parkā līdzās koncertzālei Pūt, vējiņi. To plānots atklāt šīs vasaras izskaņā - 29. augustā, piektdien raksta laikraksts Diena

Spoku koka izveides izmaksas ir 50 tūkstošu eiro, bet līdz šim saziedota tikai puse, tāpēc MMF izpilddirektore Līva Segliņa par projekta mecenātiem aicina kļūt arī uzņēmumus: "Līdzīgi kā Latvijas Nacionālajā operā, arī uz soliem pie Spoku koka būs izvietotas metāla plāksnītes ar ziedojušo uzņēmumu logo." Ne valsts, ne pašvaldība šīs satikšanās vietas izveidi finansiāli neatbalsta, Liepājas pilsētas dome vienīgi apņēmusies objektu labiekārtot. "Komunālā pārvalde ieklās bruģi, kas saglabājies no citām pilsētas vietām, nodrošināsim arī elektrības pievilkšanu un ikdienas uzturēšanu," norāda domes pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Pēdējos gados radītas vairākas piemiņas vietas mūžībā aizgājušiem māksliniekiem, un arī to izmaksas seguši ziedotāji. Lai Misiņkalna kapos Aizputē varētu tapt piemiņas vieta Mārtiņam Freimanim, tika rīkoti divi piemiņas koncerti - no viena biļešu ieņēmumiem izveidoja pieminekli, no otra - labiekārtoja tā apkārtni. Arī šajā gadījumā pašvaldība nāca talkā nevis finansiāli, bet palīdzēja graudā, piešķirot vietu kapos un sagādājot granti. Arī komponista Ulda Stabulnieka piemiņai par godu Rīgas Pirmo Meža kapu Mākslinieku kalniņā uzslietais piemineklis Sirdspuksti ar inkrustētu kardiogrammu tapis par viņa talanta cienītāju naudu, kas savākta piemiņas koncertā.

Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Baiba Kauliņa norāda, ka nav sistēmas, pēc kuras noteikt, kuru piemiņas vietu izveidei piešķirt finansējumu: "Pie risinājuma vēl neesam nonākuši, jo nav iespējams noteikt, kurš mūžībā aizgājušais mākslinieks vai kultūras darbinieks bijis vairāk, bet kurš - mazāk svarīgs. Pagaidām ir tā, ka atbalstām tik, cik varam."

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Izcilībām saziedotā piemiņa piektdienas, 30.maija, laikraksta Diena 4.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas