Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Piesaka līderu komandu

Laikā, kad partijas nesteidz publiskot gaidāmos deputātu kandidātu sarakstus nākamgad plānotajām pašvaldību vēlēšanām, ar savu vēstījumu Facebook iznākusi Valmierā šobrīd valdošā partija Valmierai un Vidzemei. Tās publiskotais līderu saraksts liecina par ambīcijām vadošās pozīcijas saglabāt arī jaunā, krietni lielākā novada teritorijā, kurā apvienosies astoņas pašvaldības.

Lielākais pārsteigums saistās ar to novadu domju priekšsēdētājiem, kuri līdz šim pārstāvējuši citas partijas. Kocēnu novadā pārliecinošs vairākums ir Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!–Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA), bet tagad novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis un viņa vietniece Evija Nagle pievienojas Valmierai un Vidzemei. No šī saraksta kandidēs arī ilggadējais Rūjienas mērs Guntis Gladkins (Vidzemes partija) un vēl vairāku pašvaldību vadītāji, kuri līdz šim pārstāvēja vēlētāju apvienības. 


Dažiem vēl mājasdarbi 

Facebook ievietotajā paziņojumā minēti tikai daži no līderiem, kuri gatavi kandidēt no Valmierai un Vidzemei ar līdzšinējo pilsētas mēru Jāni Baiku priekšgalā, bet citi, kā Valmieras vicemērs Ričards Gailums, bijušais Valmieras mērs Inesis Boķis, agrākais domes deputāts Jānis Skrastiņš un vairāki pašreizējie Valmieras domes deputāti, redzami paziņojumam pievienotajos attēlos. Saraksts vēl nav publiskots pilnībā. Kā jaušams, vēstījuma pamatmērķis ir paust gatavību pārstāvēt ne vien Valmieras, bet arī lielākās daļas citu līdzšinējo pašvaldību intereses un radīt iespaidu, ka, atbalstot līdzšinējos līderus, mazākos novadus negaida pārāk lieli satricinājumi. Taču Diena secina, ka šādas vienošanās rezultātā Baiks varētu nostiprināt savas izredzes vadīt arī jauno novadu, paturot prātā senākus laikus, kad vēl pirms rajonu sistēmas likvidēšanas lauku pašvaldības apvienojās, lai nepieļautu pilsētas mēra ievēlēšanu par Valmieras rajona padomes priekšsēdētāju. Kopš 2009. gada Valmiera bija lielā pilsēta bez lauku teritorijām.

Baiks Dienai teic, ka dažiem no sarakstā iekļautajiem politiķiem gan jāizdara mājasdarbs, proti, jāpārtrauc attiecības ar līdzšinējām partijām. Tas varētu attiekties, piemēram, uz Naukšēnu domes priekšsēdētāju Jāni Zumentu, kurš gan pārstāv vēlētāju apvienību Sarma, tomēr ir Latvijas Zemnieku savienības (LZS) biedrs. Uzrunāti tie novadu līderi, kuri ir aktīvi, atpazīstami un ar kuriem iespējams sadarboties. "Apvienošanās process nebūs vienkāršs, jo vēl nav likumos daudz kas paredzēts. Ir svarīgi, lai nebūtu pārtraukumu pakalpojuma sniegšanā visu novadu iedzīvotājiem. Pirmais pusgads paies, domājot, kā visu apvienot, un par pārvaldes modeli lems jau jaunie deputāti," skaidro Baiks un piebilst, ka cilvēkiem ir ļoti daudz neskaidrību un tiek uzdoti jautājumi, vai par neiztīrītu lauku ceļu turpmāk būs jāzvana uz Valmieru. "Cilvēkiem vajag nomierināties, jo viņiem stāsta daudz muļķību. Uzskatu, ka tieši liels novads var izdarīt vairāk," pārliecināts Valmieras mērs. Viņš pieļauj, ka vēlēšanās varētu piedalīties astoņi līdz deviņi saraksti. 


Jutās vīlies 

Kocēnu novadā NA bija pārliecinošs vairākums, tāpēc Jāņa Olmaņa lēmums no tās izstāties varētu ietekmēt partijas startu jaunajā novadā, jo ir grūti pateikt, cik no līdzšinējiem NA atbalstītājiem varētu sekot vietējam līderim. Olmanis neslēpj, ka ir vīlies par "atsevišķu partijas biedru cinisko un augstprātīgo izturēšanos" teritoriālās reformas apspriešanas gaitā. Kocēniešu priekšlikumi nav ņemti vērā, un par iespēju izstāties Olmanis un Nagle esot brīdinājuši savlaicīgi. Olmanis arī neslēpj, ka ar Valmieru līdz šim Kocēnu novads ir konkurējis, tomēr tendenci apvienoties uztvēris kā signālu, ka jābeidz "mazais kariņš" un jāsadarbojas. Viņš šādā sadarbībā redz priekšrocību, ka nav jāsāk viss no jauna, un iespēju saglabāt to labo, kas ir katrā novadā līdz šim. Olmanis arī stāsta, ka viņam bijušas "diezgan garas sarunas" ar jauno NA Valmieras novada nodaļas vadītāju, Zemkopības ministrijas parlamentāro sekretāru Jāni Grasbergu, kuram viņš vēlot veiksmi, jo uzskata par cienījamu un godprātīgu cilvēku. 

Grasbergs, kuru par NA Valmieras novada nodaļas vadītāju ievēlēja septembrī, Dienai atzīst, ka saraksts tiek veidots, domājot par nozarēm, kuras katrs kandidāts pārstāvēs. Plānots meklēt kandidātus arī tajos novados, kuros NA deputāti līdz šim domē nav bijuši. Viņš gan norāda, ka atsevišķi NA Valmieras nodaļas biedri bijuši no Rūjienas, Mazsalacas un Burtnieku novada. Grasbergs vēl nezina, vai tieši viņš būs saraksta līderis, jo kārtas numuri tikšot noteikti balsojot, taču šādu iespēju neizslēdz. 

Dienai neizdevās noskaidrot, vai taisnība neoficiālajai informācijai, ka viena no NA konkurentēm – Jaunā konservatīvā partija – varētu startēt Valmieras novadā ar Saeimas deputātu Juri Jurašu kā līderi. Politiķis atsūtīja ziņu, ka ir sapulcē, bet vēlāk Dienai tā arī neatzvanīja. 


Tapšanas stadijā 

Vēl kāda neoficiāla informācija vēsta, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vai LZS saraksta priekšgalā Valmieras novadā varētu būt LZS valdes loceklis, Valmieras nodaļas vadītājs Ringolds Arnītis, taču viņš atteicās šo ziņu apstiprināt, tiesa, arī nenoliedza to. Taču LZS biedrs ir arī Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis. Mazsalaca ir vienīgā pašvaldība no jaunveidojamā Valmieras novada, kas vērsusies Satversmes tiesā, lūdzot reformu savā teritorijā atcelt. Rokpelnis atzīst, ka viņu Baiks savā komandā nav aicinājis, bet saraksta aprises sākot veidoties. Līdzīgi kā situācijā ar Satversmes tiesu, arī saraksta veidošanā esot A, B un C scenāriji, bet lielāku skaidrību pašlaik gūt neizdevās, vienīgi apliecinājumu, ka LZS ir sena un laba pārstāvniecība visā jaunā novada teritorijā. Valmieras domē pēdējā sasaukumā ZZS bija divi deputāti, Kocēnos – četri, bet dažviet LZS un Latvijas Zaļā partija (LZP) startēja atsevišķi. 

Toties viss ir skaidrs Rūjienas novada domes priekšsēdētājam Guntim Gladkinam, kuram Vidzemes partija nebūs jāatstāj, arī startējot no Valmierai un Vidzemei sarasta. Viņš Dienai uzsvēra līdzšinējo novadu mēru pieredzi, vajadzību un problēmu pārzināšanu, solot nepiedalīties "kritizēšanas, daudzsolīšanas un daiļrunības konkursos".

Grūti pateikt, kā izšķirsies vēlētāju izvēle līdzšinējā Burtnieku novadā, kur 2017. gada vēlēšanās balsis sadalījās starp astoņām partijām. Tāpat sarežģīti prognozēt vēlētāju izvēli Beverīnas novadā, kura domes priekšsēdētājs Jānis Fūrmanis (arī pieteikts Valmierai un Vidzemei sarakstā) pārstāv vienu no trim vēlētāju apvienībām, kurai 2017. gada vēlēšanās novadā izdevās iegūt 40,61% vēlētāju balsu un četras vietas no deviņām. Līdz šim šajā novadā, kurā apvienoti trīs pagasti, bijis izteikti teritoriāls balsojums. Strenčos pie varas esošajai vēlētāju apvienībai Nākotnes vārdā jau šodien, kuru Jāņa Baika vadītajā sarakstā pārstāvēs domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons un viņa vietnieks Reinis Muižnieks, bija liels pārsvars, bet jāatceras, ka šai novadā pie urnām devās tikai 40,54% balsstiesīgo. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas