Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pilns internets ar ziloņiem trauku veikalā

Jaunākā aptauja liecina, ka tikai 49% Latvijas iedzīvotāju ir būtiski sargāt savu privāto informāciju interneta vidē. Aptauja, ko šomēnes veica Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.lv sadarbībā ar OMD Snapshots, atklāj, ka liela daļa sabiedrības vēl aizvien nepievērš pietiekami lielu vērību datu aizsardzībai internetā.

Vēl jo izaicinošāka šī problēma kļūst brīdī, kad Latvijā strauji attīstās tādi portāli kā Foursquare, kur lietotājs publiski atklāj savu atrašanās vietu. Tāpat ir arī vietne sportiska dzīvesveida cienītājiem Endomondo, kur pat tiešsaistē var vērot, kā un kur cilvēks pārvietojas. Blakus jau tik pazīstamajiem sociālajiem tīkliem kā Draugiem.lv, Facebook.com, Odnoklassniki.ru paralēli uzrodas daudz citu. Riskiem ik brīdi pakļauti esam arī savos e-pastos.

Vājais izpratnes trūkums par to, kā uzvesties virtuālajā vidē, rada labvēlīgu augsni krāpniekiem, kas izmāna maksājumu karšu datus. Tāpat, pavirši lietojot pieejas paroles portāliem un e-pastiem, zagļiem tiek dota iespēja bez grūtībām pārtvert lietotāja virtuālo identitāti, lai tālāk jūsu vārdā censtos apkrāpt jūsu paziņas.
Portāla Draugiem.lv sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Palkavnieks skaidro, ka visbiežāk sociālos tīklus cilvēki izmanto, lai izrādītos. "Joprojām ir divas izteiktas cilvēku grupas - introvertie, kas portālos nekad neatklās savas dzīves norises, un ekstravertie, kas publicē visu - ko viņi ēd, ko redz, ka viņi kavē autobusu, kā viņi skrien,» stāsta J. Palkavnieks.

Savdabīgo sabiedrības izpratni par drošību internetā izceļ arī IT centrs valdes priekšsēdētājs Agris Krusts: "Izveidojas diezgan komiska situācija - kad pirms kāda laika ieviesa rīdzinieka karti, sociālajos tīklos tika pārmests, ka nu Ušakovs zinās, kurp rīdzinieki brauc. Tajā pašā laikā tie paši cilvēki aktīvi lieto Foursquare, iečekojoties dažādās vietās. Tas arī parāda attieksmi pret privātajiem datiem."

CERT.lv vadītāja vietnieks Varis Teivāns Dienai atklāj, ka nepareizākā interneta lietotāju rīcība ir izmantot vienu un to pašu paroli dažādos resursos. "Esam strādājuši ar datu noplūšanas incidentiem, un nākas konstatēt, ka apmēram 70% gadījumu viena parole tam pašam lietotājam ir aktīva vairākās vietās. Tā ir bēdīga tendence. Ja vienā testā tas parādās 70% gadījumu, tad varu atļauties teikt, ka pret drošību internetā lietotāji attiecas nevērīgi," secina Teivāns. 

Vairāk lasiet laikrakstā Diena trešdien, 19.martā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas