Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pirms domāt par trešo, jādzemdē divi

Demogrāfijas ultimātu vietā Latvijā nepieciešama zinātniskāka pieeja, jo esošā politika nedod rezultātu, uzskata labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība). Atbalsts ģimenēm ar trim un vairāk bērniem noteikti ir nepieciešams, bet tas nebūs risinājums, lai veicinātu dzimstību. Vispirms būtu jāpanāk tas, ka vecāki izlemj par labu otra bērna ienākšanai ģimenē. Jau pieņemtos lēmumus par lielākiem pabalstiem Labklājības ministrijā (LM) nemainīs, bet nākotnē pieeju sola citādu.

Nepietiks plāniem

Daudzbērnu ģimenēm pabalstiem nākamajā gadā papildus novirzīs 28 miljonus eiro, bet no 2019. gada – 32 miljonus eiro. Šāda vienošanās panākta pēc Nacionālās apvienības (NA) ultimātu izteikšanas un Liepājas cietuma būvniecības atlikšanas. Saeimas deputāts un Demogrāfijas lietu centra (DLC) vadītājs Imants Parādnieks (NA) Dienai stāsta – tas nodrošinās, ka ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē būs 15 eiro (tagad – 11,38 eiro) mēnesī, par otro bērnu – 35 eiro (šobrīd – 22,76 eiro), bet par trešo un nākamajiem bērniem plānoti 100 eiro līdzšinējo 34,14 eiro vietā. LM uzdevums bija izrēķināt, vai naudas šādam scenārijam pietiek. Aprēķini ir veikti un, kā Dienai uzsver Reirs, – nepietiek! Lai nākamajā gadā par trešo un nākamajiem bērniem ģimene mēnesī saņemtu 100 eiro (nemainot pašreizējos apmērus par 1. un 2. bērnu), trūkst vēl 12 miljonu eiro. Līdz ar to viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem varētu būt 12 eiro par pirmo bērnu, 25 eiro par otru, bet par trešo un nākamajiem – 75 eiro. Tā būs valdības izšķiršanās, kuru variantu atbalstīt, norāda ministrs.


Maina nostāju

Finansējuma trūkums jau ieplānotajam gan neesot lielākā problēma. Latvijā pieeja demogrāfisko jautājumu risināšanā nav pareiza, uzskata Reirs. "Jautājums ir, vai mēs tiešām reāli gribam veicināt dzimstību vai veidojam politiku. Un politika ir saukļi un naudas piešķīrums caur ultimātiem, bet, ja mēs gribam reālu demogrāfijas politiku veidot, ir jāpiesaista zinātnieki. DLC nav neviena zinātnieka, darbojamies pašdarbnieku pulciņa veidā. Tā ir ļoti nopietna problēma, un nepieciešami risinājumi ar nopietna spēka piesaistīšanu," uzsver ministrs. Šobrīd Latvijā tiek īstenota trešā bērna politika. Tas nostiprināts arī valdības deklarācijā – "virzīsimies uz mērķtiecīgu trešā bērna politiku", un arī pats ministrs iepriekš Dienai ir teicis, ka akcents jāliek uz trešo bērnu. Taču tagad Reirs norāda, ka ataudzes pieaugumu veicina tieši otrā bērna politika. Viņš neslēpj, ka tas viņam ir jaunums, bet vienlaikus tas esot ļoti loģiski: "Ja mums vairākums ģimeņu ir ar vienu bērnu, tad politikai ir jābūt balstītai uz to, lai motivētu šīs ģimenes izlemt par otro bērnu. Mums ir ļoti maz ģimeņu ar diviem bērniem, bet mēs visu politiku veltām, lai panāktu, ka šī mazā kopa audzinātu trešo bērnu."

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 25.septembra, numurā!

Top komentāri

Igaunijā par trešo ir 400 euro
I
Kamēr mēs te spriedelējam, Igaunija, ienākot trešajam bērnam ģimenē jau maksā 400 euro lielu atbalstu.
to >> Par Igauniju.
t
Igaunijā pabalsts par pirmo-50, par otro 50, par katru nākamo bērnu 100 + papildus atbalsts daudzbērnu ģimenei 300 euro. Kopā trīsbērnu ģimene saņem 500 euro lielu pabalstu. Ja ir 6 un vairāk bērni, tad papildus atbalsts ģimenei ir 400 euro
Reirs: atbalsta vietā prezervatīvus
R
Cik te sen atpakaļ Reirs ģimenes atbalsta sistēmas reformas vietā vietā piedāvāja vecākiem prezervatīvus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas