Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Plaisa starp Latvijas skolām

Šobrīd Latvijā nav vienlīdzīgas kvalitatīvas izglītības iespējas Rīgā un lauku reģionos. Šādus secinājumus var izdarīt pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījuma, kurā salīdzinātas 65 valstu skolēnu kompetences matemātikā, dabaszinībās un lasīšanā.

Lai gan pētījums norāda arī uz pozitīvu tendenci - Latvijas piecpadsmitgadīgo skolēnu zināšanu līmenis, salīdzinot ar 2009. gadu, nedaudz ir paaugstinājies, tomēr parādās nevienlīdzības aspekti. Piemēram, meiteņu zināšanas ir labākas nekā zēnu, kā arī izteikti augstāki rezultāti ir Rīgas skolu skolēniem, īpaši lasīšanā.

OECD pētījums atklājis, ka Latvijā vislabākie rezultāti visās jomās ir Rīgas skolu skolēniem, bet vissliktākie - lauku skolu skolēniem. Arī salīdzinot citu pilsētu skolu rezultātus ar lauku skolām, redzama būtiska atšķirība. Savukārt vērtējot pēc skolu tipa, secināts, ka pamatskolās skolēnu vidējie sasniegumi ir zemāki par vidusskolu un ģimnāzijas skolēnu sasniegumiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (Vienotība) Dienai sacīja, ka pētījuma rezultāti noteikti lauž stereotipu, ka lauku skolās mazajās klasēs ir iespējama individuāla pieeja, kam savukārt ir labvēlīgāka ietekme uz mācību rezultātiem. Tomēr, pēc viņas domām, ir jāveic padziļināta analīze. Viņa atzīmēja, ka rezultātus lauku skolās, iespējams, ietekmē konkurences trūkums, kas nenodrošina skolēnu motivāciju censties būt labākiem. Tāpat ietekme noteikti ir sociāli ekonomiskajiem faktoriem, uzskata I. Druviete. "Ja skolēna ģimenē nelasa ne viņa vecāki, ne vecvecāki, ja ģimenē sarunas galvenokārt risinās par sadzīves jautājumiem, tad skolēnam ir apgrūtināta vērtību sistēmas attīstība. Līdz ar to viņš var nenoticēt izglītības ietekmei uz viņa dzīves kvalitāti nākotnē," sacīja I. Druviete.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet trešdienas, 4.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas