Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Patversmes ielā 30/2 nerimst konflikti par ēkas apsaimniekošanu; ekspluatācija vēl atļauta

Plaisas sienās un cīņas par varu

Nepieļaut vēl vienu Maxima – ar tik uzmanību piesaistošu saukli pie medijiem pagājušajā nedēļā vērsās vairāki iedzīvotāji no nama Patversmes ielā 30/2. Vēstulē bija teikts, ka ēkas, kuru apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība Ozolaines nami, stāvoklis pasliktinās, ir iespēja, ka var tikt aizliegta tās ekspluatācija. Taču, noskaidrojot lietas apstākļus, atklājās visai diskutabla aina.


Vēstulē, kas papildināta ar fotogrāfijām, norādīts uz Ozolaines namu valdes bezdarbību un nosaukti defekti, kas liecina par ēkas slikto tehnisko stāvokli – pamati iegrimuši par 10–12 centimetriem un turpina grimt, veidojas plaisas, bojātā jumta dēļ ūdens gadiem tek uz mājas nesošajām konstrukcijām. "Māja var sabrukt kuru katru brīdi," teikts vēstulē.

Iedzīvotājiem notikusi sarakste arī ar Rīgas pilsētas būvvaldi, kas šā gada 7. februārī atsaukusies uz ēkas tehniskās pārbaudes atzinumu. Tajā teikts, ka daļa konstrukciju ir neapmierinošā tehniskajā stāvoklī, tostarp bojāti nesošo sienu posmi, atsevišķi kāpņu telpu pārsegumi un balkoni. Šīs konstrukcijas un konstruktīvie elementi nav droši un derīgi turpmākajā ekspluatācijā bez atjaunošanas, pastiprināšanas vai pārbūves, teikts atzinumā. Ēka būvēta 1955. gadā.

Diena vaicāja būvvaldes pārstāvei Ilzei Žūkai, kā problēmas tiek risinātas, un uzzināja, ka 14. martā būvvalde saņēmusi precizētu informāciju par 2016. gada aprīlī veikto būvkonstrukciju vizuālo tehnisko pārbaudi, kurā sertificēts būvinženieris norādījis: "(..) tehniskās apsekošanas laikā nav konstatētas būves nepilnības, kas pašlaik radītu nepieciešamību pārtraukt ēkas vai atsevišķu dzīvokļu ekspluatāciju, tomēr tuvākajā nākotnē nepieciešams veikt ēkas atjaunošanu ar visu bojāto, deformēto, neapmierinošā vai sliktā tehniskā stāvoklī esošo konstruktīvo elementu nomaiņu, remontu vai pastiprināšanu pēc Vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajā kārtībā izstrādāta, saskaņota un akceptēta būvprojekta." Būvvaldes rīcībā nav informācijas par kopsapulcē pieņemtu lēmumu par turpmākajām darbībām saistībā ar ēkas atjaunošanu, līdz ar to būvvalde informēs iedzīvotājus par nepieciešamību sakārtot ēku atbilstoši eksperta slēdzienam, norādīja Žūka. 

Apsaimniekotājs 31. martā plāno iedzīvotāju sapulci, kurā piedāvās veikt ēkas renovāciju daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas ietvaros, piesaistot Altum finansējumu, kā arī ņemt kredītu pārējo darbu veikšanai, kam ar siltināšanas naudu nepietiks.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 27.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas